Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'YouTube betaalt bekende vloggers voor aanraden nieuwe functies'

14 augustus 2018 16:58 Aangepast: 14 augustus 2018 18:38
De Amerikaanse YouTuber Caisey Neistat en Twitch-streamer Tyler 'Ninja' Blevins Beeld © Getty Images

Bekende videomakers kunnen een aardig zakcentje verdienen als zij nieuwe functies van YouTube gebruiken en aanprijzen. Bedragen zouden uiteen lopen van tienduizenden tot honderduizenden dollars.

De YouTube-sterren krijgen geld om allerlei nieuwe diensten te promoten, die het bedrijf eerder introduceerde om beter te kunnen concurreren met onder meer Facebook en Twitch. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen die anoniem willen blijven.

Het gaat dan met name om diensten waarmee YouTubers geld kunnen verdienen bovenop de inkomsten uit advertenties. Zo hebben ze nu ook de mogelijkheid om geld te verdienen met betaalde lidmaatschappen op kanalen (5 dollar per maand) en de verkoop van eigen handelswaar, zoals t-shirts en petjes. Moederbedrijf Google kondigde die diensten eerder dit jaar aan.

Cashen

Maar Google zou nu dus zelf geld neertellen om deze nieuwe mogelijkheden aan te prijzen onder de YouTube-sterren en hun fans. Daarmee hoopt het populaire YouTubers te behouden en te voorkomen dat zij naar andere platforms overstappen, zoals Facebook of Instagram.

Lees ook: Instagram valt YouTube aan met video-app IGTV: 'Briljante zet'

Niet alleen YouTube verdient door advertenties geld aan hun vloggers en streamers. De makers van video's lopen er zelf ook flink door binnen. Internationaal gezien haalde gamer DanTDM met 16,5 miljoen dollar vorig jaar het meeste binnen, berekende Forbes.

Miniatuurvoorbeeld

Nederlandse YouTube-ster Dylan Haegens. (beeld: ANP)

Bekende Nederlandse YouTubers, zoals Dylan Haegens, Kwebbelkop en Jelle van Vucht, verdienen wel wat minder, zocht NOSop3 uit. Maar volgens Quote kon Jordi van den Bussche, zoals Kwebbelkop in het echt heet, twee jaar geleden zo'n 1,3 miljoen euro op zijn rekening bij laten schrijven.

Onvrede onder YouTubers

Onder sommige YouTubers met veel volgers ontstond de afgelopen jaren wel wat onvrede over het beperkte aantal mogelijkheden om hun populariteit om te zetten in geld. Tegelijkertijd zat de concurrentie van YouTube niet stil: bekende YouTubers worden gelokt met nieuwe functionaliteiten waar dat wel mee kan.

Facebook bijvoorbeeld maakte het mogelijk om je te abonneren op makers van video's. Voor een bepaalde bijdrage steunen zij de makers in hun werk.

Maar daar krijgen de fans dan wel iets voor terug: bijvoorbeeld eerder toegang tot nieuwe video's, maar ook een icoontje bij hun naam, waarmee duidelijk is dat zij een supporter zijn van de ster in kwestie. Dat lijkt heel erg op wat crowdfundingplatform ​Patreon doet, maar ook op wat gebruikelijk is bij populaire gamestreamingdienst Twitch. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore