Ga naar de inhoud
Tech

Elon Musk: Saoedi's wilden Tesla al twee jaar van de beurs halen

Elon Musk, de grote man achter Tesla. Beeld © EPA

Volgens Elon Musk, oprichter en grote man achter Tesla, heeft het investeringsfonds van Saoedi-Arabië er meerdere keren bij hem op aangedrongen om Tesla van de beurs te halen.

Dat schrijft hij in een brief aan beleggers. Volgens Musk heeft hij voor het eerst begin vorig jaar met de Saoedi's gesproken. Zij zouden in hun beleggingen minder afhankelijk willen worden van olie. Het investeringsfonds van Saoedi-Arabië heeft de afgelopen maanden een belang van 5 procent in Tesla opgebouwd.

Volgens Musk kunnen huidige aandeelhouders die hun aandelen niet willen verkopen ook aandeelhouder blijven. Hun aandelen zullen dan alleen niet via de beurs verhandelbaar zijn. 

Beroering

De mededelingen van Musk komen nadat er vorige week grote beroering ontstond over een tweet van Musk waarin hij zei te 'overwegen' om Tesla van de beurs te halen tegen een koers van 420 dollar per aandeel. De financiering daarvan zou verzekerd zijn. Naar nu blijkt duidde hij daarmee op het beleggingsfonds van Saoedi-Arabië.

Het is volgens Harvey Pitt, voormalige voorzitter van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, hoogst ongebruikelijk om een mogelijke koers te delen via Twitter. Beleggers wisten aanvankelijk ook niet in hoeverre ze de de opmerkingen van Musk serieus moesten nemen.

Later sleepten boze beleggers zowel Musk als Tesla voor de rechter. De tweet van Musk zou een 'nucleaire aanval' zijn op beleggers die willen verdienen aan koersdalingen van het bedrijf.

'Niet volgens de regels'

Nu zegt Musk dat hij vorige week de tweet verstuurde omdat niet alleen de Saoedi's, maar ook de andere aandeelhouders op de hoogte moesten van zijn wens om Tesla van de beurs te halen.

Beurscommentator Janneke Willemse begrijpt de gedachtengang van Musk, maar zij denkt toch dat de manier waarop Musk vorige week beleggers inlichtte niet volgens de regels was.

Lees ook: Opvliegende tweet Musk staat niet op zichzelf: 'Heeft begeleiding nodig'