Ga naar de inhoud
Tech

Woedende beleggers slepen Musk en Tesla voor de rechter

Tesla-ceo Elon Musk heeft een bloedhekel aan beleggers die rijk willen worden van koersdalingen. Beeld © Getty Images

Elon Musk en zijn bedrijf Tesla zijn twee keer aangeklaagd door investeerders na een tweet van Musk waarin hij aankondigde dat hij Tesla van de beurs wil halen. Volgens de aanklagers is het een 'nucleaire aanval' op beleggers die willen verdienen aan koersdalingen van het bedrijf.

De zaken zijn drie dagen na de tweet van Musk waarin hij zei dat hij Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen ingediend. Hij zei dat hij de financiering daarvoor rond had.

Voor het van de beurs halen van Tesla is meer dan 70 miljard dollar nodig (61,3 miljard euro).

'Nucleaire aanval op short-sellers' 

In een van de rechtszaken die Reuters heeft ingezien, zegt eiser Kalmann Isaacs dat de tweets van Musk onjuist en misleidend zijn.

Samen zouden ze een 'nucleaire aanval' zijn ontworpen om zogenoemde short-sellers, aandeelhouders die gokken op de koersdaling van een bedrijf en daar geld aan willen verdienen, 'volledig te decimeren'.

Musk haat short-sellers

Musk heeft een notoire hekel aan dit soort beleggers. Volgens hem wakkeren ze 'angst, onzekerheid en twijfel' over Tesla aan om zo te verdienen aan koersdalingen. Door het bedrijf van de beurs te halen wil hij een einde te maken aan 'de negatieve propaganda' van short-sellers.

Op zijn beurt stookte Musk de ruzie met short-sellers zaterdag wat verder op door aan te kondigen dat hij 'short shorts', oftewel korte korte broeken, toe gaat voegen aan de merchandise van het bedrijf.

'Koers bewust opgeblazen'

Volgens Isaacs en de andere eiser William Chamberlain hebben Tesla en Musk Amerikaanse wetten voor aandeelhandel overtreden door de aandelenprijs van het bedrijf kunstmatig op te blazen.

Toen Musk de tweet verstuurde was de koers van Tesla veel lager dan 420 dollar per aandeel, waardoor de koers omhoog schoot.

Volgens de eisers zijn short-sellers honderden miljoenen dollars kwijtgeraakt door het gedrag van Musk en Tesla. Het bedrijf publiceerde na de tweets van de ceo een e-mail waarin het personeel werd geïnformeerd over de plannen.

Geen bewijs voor financiering

De ceo heeft overigens nog steeds geen bewijs geleverd dat hij de nodige financiering binnen heeft om Tesla van de beurs te halen.

Inmiddels is de koers van Tesla weer wat ingezakt. Vrijdag sloot het aandeel op 355,49 dollar. Die daling kan deels verklaard worden door berichten dat de Amerikaanse beurswaakhond, de U.S. Securities and Exchange Commission, onderzoek zou doen naar de opmerkelijke manier van handelen van Musk.

Wat is er aan de hand met Musk? Heeft Tesla een nieuwe leider nodig?

 

Meer op rtlz.nl:
Ook Tesla-top vraagt ceo Musk nu om opheldering over beursexit
Toezichthouder wil uitleg Tesla over tweets Musk, koers omlaag