Ga naar de inhoud
Tech

Nog geen definitief besluit over beursexit Tesla

Beeld © ANP

Ondanks stevige uitspraken van Tesla-ceo Elon Musk eerder vanavond op Twitter, is het nog niet zeker dat de automaker van de beurs gehaald wordt.

Dat heeft Musk laten weten in een brief aan het personeel van Tesla. Daarin licht hij toe wat zijn overwegingen zijn om het door hem opgerichte bedrijf van de beurs te halen, waarover hij eerder vandaag verwarring zaaide via tweets.

Musk wil 'een omgeving creëren waarin het bedrijf optimaal kan opereren', zo schrijft hij in de brief. "Als beursgenoteerd bedrijf zijn we onderhevig aan grote schommelingen in de koers, wat een grote afleiding kan zijn voor iedereen die bij Tesla werkt, die allemaal aandeelhouder zijn."

'Enorme druk op korte termijn'

Beursgenoteerd zijn betekent daarnaast dat je als bedrijf kritisch onder de loep genomen wordt, zeker met kwartaalberichten, schrijft hij verder. "Dat levert enorme druk op om keuzes te maken die goed zijn voor een bepaald kwartaal, maar niet voor de lange termijn."

Tot slot heeft benoemt hij het gevaar van het feit dat het aandeel Tesla het aandeel is waarmee het meest gespeculeerd wordt op een koersdaling. "Beursgenoteerd zijn betekent dat grote groepen mensen erop gericht zijn om het bedrijf naar beneden te halen."

Handel stilgelegd

Het aandeel Tesla schoot omhoog na Musks eerste tweets. Kort daarna werd de beurshandel in het aandeel tijdelijk stilgelegd op een koers van 367,25 dollar. 

Grote vraag is of de tweet van Musk voor de plaatsing van een bericht op de site van het bedrijf wordt geaccepteerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Koersgevoelige informatie via Twitter

In principe zijn uitingen op sociale media over koersgevoelige informatie van bedrijven toegestaan, mits het bedrijf aandeelhouders duidelijk heeft gemaakt dat die informatie daar te vinden is, schreef de SEC in een rapport dat stamt uit 2013.

Verder is de vraag of het geoorloofd is om te zeggen dat je 'overweegt' het bedrijf van de beurs te nemen voor een bepaalde prijs per aandeel. Dat kan gezien worden als marktmanipulatie.

Lees ook: Opvliegende tweet Musk staat niet op zichzelf: 'Heeft begeleiding nodig'