Tech

Eén oplader voor alle telefoons: EU wil fabrikanten onder druk zetten

07 augustus 2018 12:40 Aangepast: 07 augustus 2018 22:06
Eén soort oplader zou beter zijn voor het milieu en de consument. Beeld © Getty Images

Komt er binnenkort een einde aan al die verschillende telefoonopladers? Als het aan de Europese Commissie ligt wel. Het wil kijken of het moet ingrijpen bij fabrikanten en de komst van één universele lader voor mobiele telefoons moet gaan afdwingen.

Dat schrijft Reuters op basis van uitspraken van Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. De Europese Commissie wil al bijna tien jaar dat er zo'n universele oplader komt, mede om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen.  

Zo leveren die opladers een jaarlijkse afvalberg op van 51.000 ton. Het gaat daarbij onder andere om opladers die mensen niet meer nodig hebben, omdat hun nieuwe telefoon met een nieuwe oplader komt die niet werkt op hun nieuwe toestel.

Daarnaast is er het ongemak voor consumenten dat meespeelt voor de Commissie. Android en iPhone-gebruikers klagen al jaren over al die verschillende soorten kabels en accessoires die niet uitwisselbaar zijn.

Loze belofte

Ondanks alle beloften uit het kamp van de fabrikanten, gebeurt er tot nu toe weinig. Even leek er schot in de zaak te zitten. Onder druk van Europa tekenden fabrikanten in 2009 een intentieverklaring, waarin staat dat de industrie uitwisselbare opladers mee ging leveren.

Die intentieverklaring verliep, waarna sommige bedrijven nog een keer beterschap beloofden. Dat heeft nog niet het gewenste effect gehad, met name omdat het op vrijwillige basis gebeurde, zegt Vestager nu. "De Commissie gaat op korte termijn bestuderen wat de kosten en voordelen zijn van andere opties."

Draadloos alternatief

De vraag is of ingrijpen door de Commissie nog wel nodig wordt geacht, omdat draadloos laden ook een redelijk alternatief wordt. De meeste fabrikanten gebruiken daarbij de zogeheten Qi-standaard, waarbij je je telefoon op een laadstation of oplaadmatje legt.

Deze opladers worden niet, zoals de normale opladers met een kabeltje, meegeleverd maar kunnen los gekocht worden. Voordeel is dat je met een Samsung-lader, een Ikea-lader of bijvoorbeeld een slimme speaker met ingebouwde draadloze lader zowel je iPhone als je Samsung-toestel kunt opladen en geen gedoe hebt met allemaal losse opladers.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Merijn is de draad kwijt: zo gaan we draadloos opladen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van