Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Snellere ID-controles'

Gezichtsherkenning bij beveiliging Olympische Spelen Tokio

07 augustus 2018 08:40 Aangepast: 07 augustus 2018 08:51

Tokio gaat als eerste Olympische Spelen gezichtsherkenning gebruiken bij de beveiliging. Het Japanse techbedrijf NEC ontwikkelt het systeem voor de Spelen in 2020.

Op identificatiekaarten komt een speciale chip waarmee automatisch de identiteit kan worden geverifiëerd van degenen die meer dan veertig olympische locaties betreden. Meer dan 300.000 sporters, coaches, vrijwilligers en media zullen foto's in een database moeten indienen voordat de Spelen in juli 2020 beginnen.

De organisatie hoopt dat de gezichtsherkenning de controles voor de sporters zal versnellen. "De locaties van Tokio hebben niet altijd voldoende ruimte voor de beveiligingscheck of zelfs ruimte om te wachten op de beveiligingscontrole. Het zal druk en heet zijn. Daarom hebben we gezichtsherkenning voorgesteld'', aldus Tsuyoshi Iwashita, hoofd van de beveiliging.

Niet voor toeschouwers

Volgens de organisatie wordt de gezichtsherkenning niet gebruikt voor de toeschouwers. Tokio wil zich vooral concentreren op de versterken van veiligheid voor de sporters en het verminderen van de wachttijden. Tijdens de Spelen van 2016 in Rio heeft NEC al met het systeem getest op verschillende locaties.

Hitte

Er zijn in Tokio wel zorgen over de hitte tijdens de Spelen. Voorzitter Yoshiro Mori van het organisatiecomité heeft in een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe erop aangedrongen de zomertijd te implementeren. De evenementen kunnen dan langer in de koelere uren worden georganiseerd. Japan had deze zomer te maken met extreem hoge temperaturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezichtsherkenner Amazon wijst senatoren aan als crimineel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore