Bankdata

Facebook vroeg banken om data van klanten

06 augustus 2018 20:01 Aangepast: 06 augustus 2018 20:57
Beeld © ANP

Facebook heeft meerdere grote Amerikaanse banken om klantinformatie zoals transacties, koopgedrag en banksaldo's gevraagd. Volgens het techbedrijf zijn de gesprekken 'onschuldig'.

Het techbedrijf zegt tegen de Amerikaanse krant The Wallstreet Journal dat Facebook praat met banken om nieuwe diensten te ontwikkelen. Zo moet het mogelijk worden om je banksaldo op te vragen via Facebook Messenger. Een woordvoerder van Facebook zegt dat de gesprekken ook gingen over het voorkomen van fraude en databescherming.

Privacy

Dat veilig houden zou 'het belangrijkste punt' van de samenwerking tussen Facebook en de financiële instellingen zijn. Volgens bronnen van The Wall Street Journal sprak het techbedrijf met JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup en US Bancorp. Eén van de banken is "om privacyredenen" afgehaakt.

Facebook werkt op dit moment al samen met creditcardmaatschappijen als American Express en Mastercard. Verder zijn ook andere techbedrijven zoals Google en Amazon in gesprek met banken over toegang tot data.

Minder gebruikers

Vorige maand ging Facebook hard onderuit op de beurs na een tegenvallend tweede kwartaal. Niet alleen de omzet- en winstverwachtingen vielen tegen, ook daalde het aantal gebruikers in Europa.

Facebookbaas Mark Zuckerberg wijt de daling aan de nieuwe privacywetgeving, maar de daling is waarschijnlijk ook het gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal. In maart bleek dat Facebook de privégegevens van 87 miljoen mensen had gelekt aan een schimmig databedrijf uit het Verenigd Koninkrijk.

Daarop volgde veel publieke verontwaardiging en Zuckerberg moest zich in het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement komen verantwoorden.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van