Ga naar de inhoud
Lees de tijd

Maak van je oude Kindle een literaire klok

Citaten uit de literatuur laten je de tijd aflezen op je oude Kindle-ereader. Jaap Meijers schreef de instructies om deze Kindle-klok te maken en ze gaan nu de wereld rond.

Deze gehackte e-reader laat je de tijd als tekst aflezen. Om één minuut voor acht toont het e-inkscherm een passage uit een boek waarin exact dat tijdstip wordt genoemd. En zo laat de Kindle-klok van Jaap Meijers op alle momenten een passend citaat uit een boek zien.

Het vinden van alle 1440 minuten van de dag, uitgeschreven in tekst in een boek, zou monnikenwerk zijn geweest. Meijers kon echter putten uit materiaal van een crowdsource-project van The Guardian. De Britse krant vroeg zijn lezers voor een literair festival tijdstippen uit boeken te verzamelen.

Vervolgens schreef de Nijmegenaar een script om een oude Kindle de tekst in de juiste minuut te laten tonen. Dat is voor journalist en maker Jaap Meijers niet zijn eerste hack, als we zijn bio lezen: "verbouwer van vintage TV's, Raspberry Pi-fanboy. Innovatie = niet lullen maar doen".

De wereld rond

Zijn Kindle-klok gaat nu de wereld rond via internationale techsites als Hackaday en Gizmodo. "Holy crap! Nou ben ik trots," aldus @tjaap zelf. De gehackte Kindle-klok past ook helemaal in de woonkamer van Meijers, want zijn vriendin is docente Engels.

Wat ook interessant is, is dat je de tijd letterlijk in woorden moet aflezen. Daarvoor moet je net even meer tijd nemen dan een paar cijfers op je netvlies.

Zelf maken? 

De uitleg hoe je zelf van die oude ereader die toch maar in de la ligt, een toffe klok maakt, heeft Meijers op Instructables gedeeld. Inmiddels is er ook een webversie.

Op zijn eigen site zie je meer van zijn hacks, zoals een supersnelle diascanner en twitterdienst Twisst die je vertelt wanneer het International Space Station over komt.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe Amazon Kindle-ereader is groter en waterdicht