Aerodynamisch

Video: Nederlandse ligfiets moet snelheidsrecord breken

06 augustus 2018 15:30 Aangepast: 06 augustus 2018 15:32
De Velox 8 ligfiets heeft uit aerodynamische overwegingen zelfs geen raam.

Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit hebben zondag op de landingsbaan van vliegbasis Woensdrecht hun nieuwe aerodynamische ligfiets getest. Met de VeloX 8-fiets, die lijkt op een kogel, willen de studenten in september een nieuw wereldrecord halen.

Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam, doet met de nieuwe aerodynamische ligfiets VeloX 8 een gooi naar het snelheidsrecord voor vrouwen. Op de landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht, waar normaal gesproken F-16’s opstijgen, haalden Jennifer Breet en Lieke de Cock bij de testrit in de ligfiets een snelheid van 74 km/u. 'Veelbelovend', noemt het team dat resultaat. 

De VeloX 8 doet in september mee aan de jaarlijkse World Human Powered Speed Challenge, een wedstrijd in de Nevada-woestijn voor de snelste door mensen aangedreven voertuigen. Het huidige wereldrecord voor vrouwen staat op 122 km/u. Het traject bij de wedstrijd is langer dan de landingsbaan en de lucht is er ijler, waardoor er een hogere snelheid mogelijk moet zijn.

Het team heeft zich extra ingezet om de luchtweerstand te beperken, zegt teammanager Stephanie Wiechers. "Er is maandenlang gewerkt om de fiets zo aerodynamisch mogelijk en volledig op maat van de atleten te maken. Er is ook veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Het is de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd."

De VeloX 8 heeft geen raam, omdat dat minder aerodynamisch is. De bestuurster ziet op een scherm aan de binnenkant wat er voor haar gebeurt. Tijdens de wedstrijd wordt de sprintsnelheid gemeten over 200 meter na een 8 kilometer lange, rechte en vlakke weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van