Tech

Ook Apple weert omstreden podcast om 'haatzaaien'

06 augustus 2018 12:29 Aangepast: 06 augustus 2018 12:59
Beeld © RTL Z

Apple heeft meerdere podcasts van complottheorieëndenker Alex Jones uit de iTunes- en podcastapp gehaald. Van de vijf podcasts die zijn mediabedrijf Infowars aanbiedt, is er nog maar één te vinden op het podcast-platform van Apple.

Apple besloot de vijf podcasts en de afleveringen uit de podcastapps te halen omdat het haatzaaien niet tolereert, bevestigt het bedrijf aan Techcrunch

Voorbeeld doet volgen

Het besluit van Apple volgt het voorbeeld van onder andere Google, Stitcher en Spotify, die eerder al stopten met het aanbieden van bepaalde video's en podcasts om dezelfde reden.

Facebook blokkeerde Jones in juli voor 30 dagen van het platform wegens 'haatzaaien en pesterijen'. Spotify verwijderde afgelopen week een aantal afleveringen van zijn podcast om diezelfde reden.

Apple zegt ruimte te willen bieden aan een grote diversiteit aan opvattingen, maar dat gebruikers dan wel 'respectvol' om moeten gaan met mensen die een andere mening hebben.

"We hebben duidelijke richtlijnen die ontwikkelaars en makers moeten volgen, om een veilige omgeving te kunnen bieden aan alle gebruikers. Podcasts die deze regels overtreden, worden uit ons aanbod verwijderd, waardoor ze niet meer te vinden, te downloaden of te streamen zijn", aldus Apple.

Complottheorieën 

Alex Jones en zijn mediabedrijf liggen al langer onder vuur vanwege het verspreiden van complottheorieën, onder andere rond de terroristische aanval op het World Trade Center in New York in 2001. Een recenter voorbeeld is de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in het Amerikaanse Newton, Connecticut. Daarbij kwamen 26 mensen om het leven.

Jones gebruikte zijn platform onder meer om te stellen dat die schietpartij een hoax was en stelde dat dit een links complot was om via de schietpartij meer steun te krijgen voor strengere wapenwetgeving. Hij werd door twee ouders aangeklaagd, omdat zij claimen het slachtoffer te zijn van pesterijen door wat er in zijn mediaoptredens wordt gesteld.

`