Tech

Fabrieken iPhone-chipmaker draaien weer na virusaanval

06 augustus 2018 12:29 Aangepast: 06 augustus 2018 14:03
Beeld © ANP

De fabrieken van chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zijn maandag grotendeels weer operationeel. De producent, die onder meer chips voor iPhones maakt, werd vrijdag platgelegd door een virus.

Tachtig procent van de systemen bij TSMC zou inmiddels weer goed werken, meldt het bedrijf. De rest is in de loop van de dag weer virusvrij, verwacht TSMC. Door het virus werden vrijdag belangrijke productieprocessen stilgelegd. Volgens TSMC zorgt de virusaanval voor vertragingen in de productie, die pas later dit jaar ingehaald zullen worden.

Nieuwe iPhones

Mogelijk heeft dit gevolgen voor de levering van de nieuwe iPhones, die Apple binnenkort zou willen aankondigen. Een vijfde van de omzet van het Taiwanese bedrijf komt bij Apple vandaan.

TSMC was juist aan het opschalen voor de productie van de nieuwe iPhone-modellen.

Variant op Wannacry-virus

Volgens TSMC is het virus dat het bedrijf trof een variant van WannaCry. Dat virus richtte in mei vorig jaar veel schade aan bij allerlei bedrijven en instellingen. TSMC denkt dat het virus per ongeluk tijdens het doorvoeren van een software-update op zijn netwerk is terechtgekomen.

Het virus kost TSMC volgens eigen schattingen ongeveer 250 miljoen dollar aan omzet. De onderneming denkt dat de opbrengsten in het derde kwartaal 3 procent lager uitvallen. De brutowinstmarge daalt in die periode met 1 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gelekte foto's tonen dummy's 'nieuwe iPhones'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`