Ga naar de inhoud
Tech

Bezos doet er een schepje bovenop in spacerace met Musk

Amazon-oprichter Jeff Bezos met zijn vrouw MacKenzie. Beeld © Getty Images

Rijkste man ter wereld of niet, Jeff Bezos lijkt de ruimterace te gaan verliezen van Elon Musk. Waar SpaceX flink aan de weg timmert met de Falcon Heavy, heeft de New Glenn van Bezos nog geen meter gevlogen.

Om het tij te keren, wil Bezos dat er een tandje bijgezet wordt bij zijn bedrijf Blue Origin. Om dat te bereiken, zou het personeelsbestand in de komende twee tot drie jaar moeten verdubbelen tot zo'n 3000 werknemers, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen rondom het bedrijf.

Daarnaast zou Bezos haast willen maken met het aanbieden van vluchten naar de rand van de atmosfeer. Een ticket voor zo'n ruimtereis zullen tussen de 200.000 en 300.000 dollar gaan kosten.

Troef: New Glenn

Van de technici die onlangs zijn aangenomen zouden er meer dan 60 van SpaceX afkomstig zijn. Het grote doel is het lanceren van de New Glenn, een zware raket waar Bezos satellieten mee in de ruimte wil afleveren. Maar het bedrijf dreigt achterop schema te raken, het is onzeker of de raket in 2020 getest kan worden. 

 
Miniatuurvoorbeeld

De New Glenn. (Foto: Blue Origin)

Eerder zei Bezos dat zijn raket, die net als Musks raketten ook herbruikbaar zal zijn, beter is dan die van SpaceX. Maar waar SpaceX's troef begin dit jaar succesvol voor het eerst werd gelanceerd, wordt er nog gesleuteld aan het ontwerp van de New Glenn.

Vraag naar ruimtetransport

Toch hoeft de achterstand van Bezos op Musk niet rampzalig te zijn, omdat de vraag naar ruimtetransport de komende jaren fors zal stijgen. En daar zal ook Blue Origin nog van kunnen profiteren als de New Glenn op tijd klaar is, zegt analist Marco Caceres van Teal Group tegen Reuters.

Vanaf 2020 zullen er volgens hem zo'n 800 satellieten per jaar de ruimte in gaan, een verdubbeling van het gemiddelde in het afgelopen decennium.

Dure wedstrijd verplassen

Naar verluidt verkoopt Bezos ieder jaar aandelen Amazon ter waarde van 1 miljard dollar om Blue Origin te financieren. Om Musk in te halen, moet Bezos dus mogelijk dieper in de buidel tasten, maar hij kan het lijden.

 
Miniatuurvoorbeeld

SpaceX-oprichter Elon Musk. (Foto: Getty Images)

Zijn aandelenbelang in het bedrijf is in minder dan een jaar tijd 50 miljard euro meer waard geworden. Om níet nog rijker te worden, zou Bezos trouwens iedere dag 28 miljoen dollar moeten uitgeven, becijferde The Atlantic.