Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Apple door magische grens van 1.000.000.000.000 dollar

02 augustus 2018 17:49 Aangepast: 02 augustus 2018 18:01
Tim Cook van Apple. Beeld © Getty

Apple is het eerste bedrijf dat door door de magische grens van 1 biljoen dollar aan beurswaarde is gegaan. Voor de duidelijkheid: dat is dus 1000 miljard, een 1 met 12 nullen.

Gisterenmorgen was de iPhonemaker nog 933,43 miljard dollar waard. De doorbraak werd toen al verwacht. Bij opening steeg de koers al met een procent of vijf naar 200 dollar per aandeel, wat een bedrijfswaarde van 982,5 miljard dollar opleverde, maar daar bleef de waarde ook hangen.

Vandaag schoot het bedrijf dat toch door de magische grens: met een koers van ruim 207 dollar is het bedrijf nu dan echt meer dan een triljoen dollar waard. Een unicum.

Goede cijfers voor iPhonereus

Investeerders zijn blij met de resultaten over het derde kwartaal van Apple, die er goed uitzagen. Er werd ruim 11 miljard dollar winst gemaakt in het afgelopen kwartaal. De omzet viel een miljard hoger hoger uit dan verwacht.

Er werden maar iets meer iPhones verkocht dan een jaar eerder, in totaal 41,3 miljoen telefoons. Tegelijkertijd is de omzet met ruim 17 procent gestegen. De gemiddelde opbrengst per toestel is een stuk hoger geworden.

Meer geld per telefoon

Die opbrengst steeg naar 724 dollar, terwijl men rekende op 693 dollar per toestel. Vorig jaar lag die opbrengst nog op 606 dollar. Het duurste toestel, de iPhone X van meer dan 1000 dollar, doet het erg goed. Apple verwacht zelf in het vierde kwartaal een omzet van 60 tot 62 miljard dollar te noteren.

Sinds 2012 is Apple, vrijwel onafgebroken, het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf van de wereld. In het tweede kwartaal van 2013 nam olie- en gasconcern ExxonMobil eventjes de koppositie over, maar al snel stond Apple weer aan de leiding.

Apple dubbel zo veel waard

In 2012 was Apple nog zo’n 500 miljard dollar waard. Inmiddels is het dus het dubbele geworden. Als je nog verder terugkijkt in de tijd, naar bijvoorbeeld december 2000, stond de koers op 1 dollar. Als je het aandeel toen hebt gekocht en daarna hebt vastgehouden, is je belegging nu 200 keer zoveel waard.

De koers is dit jaar al 15 procent gestegen. De nieuwste telefoons iPhone 8 en iPhone X doen het vooral in China en Japan goed.

Meer reuzen op weg naar biljoen-grens

Apple heeft de race naar de grens gewonnen, maar wordt gevolgd door die andere grote namen. Zo is Amazon momenteel 873 miljard waard, Google/Alphabet wordt gewaardeerd op 858 miljard en Microsoft volgt met 809 miljard dollar. 

Volgens sommigen is Apple niet het eerste beursbedrijf dat door de grens van 1 biljoen dollar gaat. het Chinese oliebedrijf PetroChina haalde de waarde al nipt in 2007. Niet helemaal volgens de regels: het concern ging in Shanghai naar de beurs en maar weinig aandelen waren vrij verhandelbaar.

En PetroChina dan?

PetroChina staat ook in Hong Kong en New York op de beurs. Chinese beleggers konden alleen in Shanghai kopen en buitenlandse beleggers konden daar weer niet kopen. Op de ene beurs gekochte aandelen konden niet op de andere verhandeld worden. In China schoot de koers omhoog, later op de dag kelderde de koers juist in New York. 

Gebaseerd op de koers van PetroChina in Hong Kong en New York is PetroChina nooit over de grens van 1 biljoen dollar gegaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore