Nieuwe tablets

Tablets kunnen steeds meer, maar zijn ze het geld waard?

03 augustus 2018 17:33 Aangepast: 05 augustus 2018 12:47

Samsung lanceert twee nieuwe tablets. Het high-end model is ook als een bureau-pc te gebruiken. "Een tablet voor productiviteit? Ik heb er een hard hoofd in", zegt Merijn, die de nieuwe tablets al heeft bekeken.

Samsung brengt later deze maand twee nieuwe tablets op de markt: de Galaxy Tab S4 en de Galaxy Tab A 10.5. De tablets kunnen heel veel, maar de meeste consumenten zijn niet zo productief op tablets. Nederlandse consumenten geven vooral de voorkeur aan tablets voor het spelen van games, het lezen van nieuws en e-books, of het bekijken van video's, zo blijkt uit een onderzoek door Kantar. Voor wat meer actieve taken worden tablets veel minder gebruikt. 

Het is dan ook de vraag of je honderden euro's moet uitgeven aan zo'n nieuwe tablet. Merijn vertelt je in deze video wat er nieuw is aan de tablets.

Samsungs nieuwe high-end tablet Galaxy Tab S4 heeft een 10,5 inch superamoled-scherm (2560 bij 1600 pixels) en 64 GB opslaggeheugen, uit te breiden met SD-kaartjes. De Android-tablet heeft 4GB werkgeheugen en werkt met de Snapdragon 835-chip, die in allerlei high-end smartphones uit 2017 zat, zoals de Galaxy S8

De Tab S4 heeft een 13 megapixel aan de achterkant en 8 megapixel frontcamera. Aan boord zitten vier speakers, die de Dolby Atmos-audiostandaard ondersteunen. Samsung claimt een accuduur van 16 uur.

Als desktop-pc gebruiken

De Galaxy Tab S4 is in de DeX-modus ook als bureaucomputer te gebruiken, wat interessant kan zijn voor zakelijk gebruik. Dit werkt na het aansluiten van de tablet op een scherm met een HDMI-adapter. In de DeX-modus zijn Android- en Microsoft Office-apps op het grote scherm te gebruiken. De tablet herkent dan ook draadloze toetsenborden en muizen. Samsung verkoopt al langer een DeX-dockingstation voor smartphones, waarmee hetzelfde mogelijk is. De Tab S4 is in de Dex-modus ook als een tweede scherm te gebruiken. 

Stylus en toetsenbordcover

Bij de tablet zit standaard de stylus S Pen om mee te schrijven en te tekenen. Een speciale cover met een toetsenbord is los verkrijgbaar. 

De Galaxy Tab S4 is vanaf 24 augustus te koop in Nederland. De versie met alleen wifi kost 699 euro, de tablet met 4G heeft een prijskaartje van 759 euro. De Book Cover Keyboard kost 150 euro en wordt vanaf vandaag gratis meegeleverd bij pre-orders.

Goedkopere Tab A

Samsung brengt ook een goedkopere tablet, de Galaxy Tab A 10.5, op de markt. De nieuwe Tab A heeft een 10,5 inch tft-lcd-scherm (1920 bij 1200 pixels), 32 GB opslagruimte en 3GB werkgeheugen. De chip en de camera's zijn minder goed dan in de Tab S4, de accucapaciteit is wel gelijk.

De Galaxy Tab A 10.5 met alleen wifi is vanaf 24 augustus te koop voor 329 euro. De prijs van de versie met 4G is nog niet bekend. 

Krimpende tabletmarkt

Fabrikanten kampen al jaren met teruglopende verkoopaantallen van tablets. De wereldwijde tabletmarkt slonk in het eerste kwartaal van dit jaar met 11,7 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017, meldde onderzoeksbureau IDC recent. Alleen van de iPad Pro en Microsofts Surface-tablets werden meer exemplaren verkocht dan een jaar eerder. Apple verkoopt de meeste tablets, gevolgd door Samsung op tweede plek en Huawei op de derde positie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft lanceert kleine tablet Surface Go

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van