Tech

Crowdfunders steken 1 miljoen in 'nog eerlijker' Fairphone

26 juli 2018 16:45 Aangepast: 21 december 2018 11:40
Premier Mark Rutte brengt in 2016 een bezoek aan Fairphone. Beeld © ANP

Telefoonfabrikant Fairphone is 1 miljoen euro rijker. In een week tijd haalde de smartphoneproducent dat bedrag binnen via crowdfunding. De limiet is nog niet bereikt. In totaal hoopt het bedrijf 2,5 miljoen euro uit de 'crowd' te halen.

Ook zijn er volgens projectleider Lina Ruiz van Fairphone 'vergevorderde gesprekken' met wat zij noemt 'impact investors': grote investeerders die niet slechts naar rendement kijken, maar ook naar een positieve maatschappelijke impact.

Het bedrijf verwacht in de komende zes maanden nog eens 3 miljoen aan investeringen te verzamelen, schrijft het in het investment sheet. Met 5,5 miljoen euro wil ze dan 'de volgende stap' zetten.  

Duurzame initiatieven succesvol in crowdfunding

"Hoogstwaarschijnlijk zal Fairphone het meest succesvolle crowdfundingproject van deze week zijn", verwacht consultant Mark Lipsius van adviesbureau De Breed en Partners. Zij publiceren elke vrijdag de Nederlandse Crowdfunding Top 40, een ranglijst van de meest succesvolle crowdfundingprojecten van de afgelopen week. 

Lipsius noemt het aantal duurzame crowdfundingprojecten 'opvallend'. Dit jaar wisten 15 initiatieven meer dan 1 miljoen euro op te halen via crowdfunding, blijkt uit cijfers van Fundwijzer. Uitschieter is windpark Krammer, dat in veertig dagen meer dan 23 miljoen euro wist op te halen. 

Internationaal uitbreiden

Met het geld wil Fairphone internationaal uitbreiden en in meer landen telefoons verkopen, zoals in Italië, Spanje en Scandinavië. Ook wil het bedrijf het productieproces van de telefoons verder verduurzamen.

Prioriteit is het op een eerlijke manier winnen van kobalt, een belangrijk onderdeel voor batterijen in telefoons. Verder moet er op termijn een nieuw toestel komen: de Fairphone 3, al blijft de Fairphone 2 ook in de handel.

Greenpeace: Fairphone meest duurzame smartphone

Fairphone is volgens een uitgebreid onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace een van de meest duurzame smartphonefabrikanten, samen met Apple. Toch blijven er verbeterpunten, erkent ook projectleider Lina Ruiz van Fairphone. Volledig 'eerlijk' zijn de toestellen nog niet.  

"Fair betekent voor ons vier dingen: het gebruik van conflictvrije materialen met een fair-trade keurmerk, goede werkomstandigheden, hergebruik en duurzaamheid", somt Ruiz op. Conflictvrij wil zeggen: zonder dwang- en kinderarbeid en zonder controle van rebellerende strijdgroepen. Het goud dat in de telefoons van Fairphone zit voldoet aan die eisen. Kobalt, bijvoorbeeld, nog niet.

Kobalt gewonnen onder schrijnende omstandigheden

Ongeveer de helft van de mondiale kobaltproductie vindt plaats in Congo. De werkomstandigheden in de Congolese mijnen zijn schrijnend, volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat eind 2017 verscheen. 

Toch is het lastig het Congolese kobalt te omzeilen, vanwege de omvang van de productie daar. "Het eerlijk winnen van kobalt zal volgens ons een grote impact hebben. Als we erin slagen de standaarden op het gebied van veiligheid en gezondheid in de kobaltindustrie te verbeteren hebben veel werknemers daar profijt van", zegt Ruiz. 

Converteerbare lening

De crowdfundingactie moet het overtuigen van inevesteerders makkelijker maken. "Door te laten zien dat we een grote community achter ons hebben laten we zien dat er vraag is naar een eerlijke telefoon", aldus Ruiz. Ongeveer 650 crowdfunders hebben een bedrag tussen de 250 euro en (meer dan) 5000 euro geïnvesteerd.

Het gaat om een zogenoemde converteerbare lening. Dat betekent dat je aandeelhouder wordt, als je meedoet met een crowdfundingactie. Na verloop van tijd kun je je aandeel weer verkopen, in het gunstigste geval met rendement. 

Geen formele stem voor aandeelhouders

Dat betekent niet dat aandeelhouders, of crowdfunders, een formele stem krijgen in de strategie van het bedrijf. "We luisteren natuurlijk altijd naar onze achterban, maar de structuur van ons bedrijf wordt niet aangepast", aldus Ruiz.

Fairphone kreeg eerder miljoeneninvestering

Miniatuurvoorbeeld

Vorig jaar ontving Fairphone ook al een miljoeneninvestering. In totaal investeerden stichting Doen en Pymwymic 6,5 miljoen euro in de onderneming. Dat geld is gebruikt voor het op peil houden van de voorraad aan reserveonderdelen. 

Fairphones zijn bedoeld om lang mee te gaan. Als er iets kapot gaat moet een gebruiker het onderdeel in kwestie kunnen vervangen. "De voorraad liep achter bij de vraag naar nieuwe onderdelen", legt Ruiz uit. Met de investering van vorig jaar is dat probleem opgelost. "We kunnen inmiddels weer leveren." 

De Fairphone 2 is het meest recente model van het Nederlandse bedrijf. In onze review lees je hoe we het toestel beoordeelden, rond de lancering: 'eerlijkheid komt met een prijs'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van