Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nul sterren

In dit volautomatische hotel staat privacy voorop

29 juli 2018 22:44 Aangepast: 17 augustus 2018 11:56

In dit virtuele 'hotel van de toekomst' in Den Haag gaat alles automatisch en heb je volledige privacy: er zijn geen medewerkers meer.

Nøtel is een ontwerp voor een volautomatisch luxe hotel voor wereldnomaden. De virtual-reality-installatie van architect Lawrence Lek is vanaf 1 september in kunstcentrum Stroom in Den Haag te bezoeken. De tentoonstellingsruimte dient als de marketingsuite van Nøtel Corporation: 'een fictieve hotelketen die een volledig geautomatiseerde en luxe manier van leven promoot'.

Geen mensen om je heen

In het hotel van de toekomst is geen personeel meer aanwezig. Niemand die je ziet, niemand die je naam kent. Zo biedt de afwezigheid van mensen een ongekende privacy. Deze totale privacy is een vorm van luxe die in de hotelbranche nog niet wordt geboden.

In de veranderende wereld is steeds meer behoefte aan geheimhouding en veiligheid, denkt de bedenker Lawrence Lek. Omdat deze luxe niet in het systeem van sterrenbeoordeling past, noemt Lek zijn Nøtel een 'nulsterrenhotel'. 

Invloed AirBnB op architectuur

Deeleconomie-platforms als Uber en AirBnB kunnen wel eens richtinggevend worden voor architectuur, denkt Lek. Hij voorziet dat tijdelijkheid in behuizing richtinggevend kan zijn voor toekomstige architectuurtrends. "Nøtel is in die zin een project over de toekomst van wonen, kunstmatige intelligentie, de stad en het gevoel ergens wel of niet thuis te horen", schrijftStroom.

In Nøtel komt de muziek in de pianobar uit een slim geluidssysteem en in de spa neem je de warmte in de vorm van straling tot je. Gemilitariseerde architecturale ingrepen van toparchitecten worden gecombineerd met high-tech surveillance en cybersecurity.

Nøtel is gratis te bezoeken van 1 september tot en met 4 november in Stroom in Den Haag. De opening op 1 september wordt afgesloten met een ‘dystopische clubavond’ in The Grey Space.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore