Tegengaan nepnieuws

WhatsApp beperkt doorsturen berichten na geweld in India

20 juli 2018 10:59 Aangepast: 20 juli 2018 12:32

WhatsApp gaat het massaal doorsturen van berichten en foto's flink beperken. Het bedrijf ligt onder vuur voor zijn rol in het verspreiden van valse beschuldigingen waarna mensen in landen als India en Myanmar worden vermoord.

In India worden via WhatsApp berichten doorgestuurd over mensen die kinderen zouden kidnappen. Dat leidt tot woedende menigten die de slachtoffers van de valse beschuldigingen slaan met ijzeren staven en houten stokken. In India leidde dit tot 24 doden, waarna de video's van de aanvallen weer via WhatsApp worden verspreid. 

Doorsturen

In een blogpost reageert WhatsApp op de gebeurtenissen in India en stelt het maatregelen te nemen om de verspreiding van dit soort 'viral berichten' te minderen. Zo kunnen WhatsApp-gebruikers berichten voortaan nog maar naar 20 mensen doorsturen, in plaats van de gebruikelijke 250. In India wordt de limiet op vijf mensen gezet.

Ook wordt in India de knop om foto's direct door te sturen verwijderd. In andere landen, waaronder Nederland, blijft deze functie nog gewoon bestaan. WhatsApp noemt de maatregelen vooralsnog een test. Het bedrijf gaat in de gaten houden of de maatregelen een effect hebben in landen als India, Myanmar en Sri Lanka.

200 miljoen

India is een belangrijke markt voor WhatsApp: het bedrijf heeft meer dan 200 miljoen actieve Indiase gebruikers, een aanzienlijk deel van zijn totale markt van 1,5 miljard gebruikers. In India kun je ook met WhatsApp betalen, wat bijdraagt aan de inkomsten van het gratis te gebruiken WhatsApp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp markeert doorgestuurde berichten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore