Tech

Criminelen misbruiken gelekte wachtwoorden voor afpersing

13 juli 2018 12:11 Aangepast: 13 juli 2018 12:35
Beeld © iStock

Oplichters hebben een nieuwe truc om mensen af te persen: ze sturen aan hen hun gelekte wachtwoord toe. In de afpersingsmail stellen de criminelen de computer van de ontvanger te hebben gehackt en een masturbatiefilmpje buit te hebben gemaakt.

Dat masturbatiefilmpje zou stiekem opgenomen zijn terwijl het slachtoffer zichzelf bevredigt tijdens het bezoek van een pornowebsite. Als de ontvanger niet binnen één dag het losgeld in bitcoin betaalt, wordt de video naar al zijn of haar contacten gestuurd. 

Ook staat er in de e-mail dat de afperser een 'unieke pixel' in de e-mail heeft verstopt zodat hij weet wanneer de ontvanger deze heeft geopend, om de druk verder te verhogen. 

Minimaal twee slachtoffers hebben al losgeld betaald, blijkt uit een analyse van verschillende bitcoinadressen.

Schrikken

De e-mail is vergelijkbaar met een eerdere oplichtingstruc, waarin het slachtoffer ook met een masturbatiefilmpje wordt afgeperst. De Fraudehelpdesk ontving toen tientallen meldingen van mensen die het mailtje hebben ontvangen. Het is algemeen bekend dat de criminelen achter deze e-mails geen masturbatievideo's in hun bezit hebben. 

Miniatuurvoorbeeld

Een voorbeeld van de nieuwe afpersingsmail (beeld: RTL Nieuws)

Door het wachtwoord aan de e-mail toe te voegen, hopen de oplichters dat slachtoffers door de schrik het losgeld betalen. Deze wachtwoorden worden opgezocht via onlinezoekmachines die speciaal zijn gemaakt om door gelekte wachtwoorden te grasduinen.

LEES OOK: Wachtwoorden en tweestapsverificatie: zo beveilig je jouw accounts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van