6% van de markt

'Omzet verkoop elektrische auto's in Nederland verdubbeld'

11 juli 2018 10:08 Aangepast: 11 juli 2018 10:46

Verkopers van elektrische auto's hebben het afgelopen halfjaar goede zaken gedaan. Naar omzet gemeten is de verkoop van de voertuigen meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, berekende ING.

Daarmee groeit de markt voor elektrische auto's sneller dan de automarkt als geheel, waar de opbrengst uit nieuwe auto's 17 procent steeg tot ruim 8,3 miljard euro. Elektrische auto's waren met 524 miljoen euro goed voor meer dan 6 procent van de markt.

De toegenomen populariteit is volgens ING te danken aan nieuwe, aansprekende elektrische modellen. Daarnaast nam de verkoop van duurdere elektrische modellen een hoge vlucht wegens de zogenoemde 'Tesla-taks'. Die hogere bijtelling gaat vanaf 2019 gelden voor elektrische auto's met een cataloguswaarde boven de 50.000 euro. Mensen die zo'n auto willen rijden, proberen nu nog te profiteren van de 4 procent bijtelling, die volgend jaar 22 procent wordt.

Jaguar versus Tesla

Als gevolg van die wijziging stonden de Tesla Model S en de Model X beide in de top tien van modellen met de hoogste omzet van de afgelopen zes maanden. Gemiddeld werd ruim 113.000 euro per Tesla uitgegeven.

Tesla heeft onlangs gezelschap gekregen van de nieuwe elektrische Jaguar I-Pace, die volgens ING een gemiddelde aanschafwaarde van ruim 100.000 euro heeft. Er zijn al ruim tweeduizend orders geplaatst voor de I-Pace.

Jaguar heeft extra productiecapaciteit toegewezen aan Nederland om nog in 2018 zoveel mogelijk auto’s te kunnen registreren. Bekijk ook onze video over de Jaguar I-Pace.

Miniatuurvoorbeeld
Onze aanraders

Bright Stuff: de beste elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van