Ga naar de inhoud
Tech

4D-films slaan aan: 200.000 bezoekers in half jaar tijd

Beeld © iStock

Voor de 4D-films met bewegende stoelen en weersimulaties heeft bioscoopketen Pathé in Nederland in een half jaar tijd 200.000 kaartjes verkocht.

De 4D-filmtechnologie 4DX, waarbij de stoelen meebewegen met de actie in de film, lijkt een succes in Nederland. Bioscoopexploitant Pathé introduceerde eind 2017 twee zalen waar bezoekers 4DX kunnen ervaren, in Amsterdam en Rotterdam. Binnen een half jaar zijn er voor deze zalen al 200.000 kaarten verkocht, maakte Pathé vrijdag bekend. De voorstellingen zijn bijna doorlopend uitverkocht.

De twee best bezochte films in 4DX waren allebei afkomstig van stripproducent Marvel: Black Panther en Avengers Infinity War. Op dit moment trekken Jurassic World: Fallen Kingdom en animatiehit Incredibles 2 volle zalen in 4DX.

Dolby Cinema

Pathé gaat de komende jaren meer investeren in technieken om de bioscoopervaring van bezoekers nog intensiever te maken. Zo wordt 18 juli in Pathé Scheveningen de derde zaal met Dolby Cinema geopend. Dit hoogwaardige systeem levert beter beeld en geluid dan normale zalen. Door de laserprojectie zijn de kleurcontrasten in de film scherper en door tientallen speakers in de zaal is ook de geluidsbeleving voor het publiek nog intenser.

Bright-verslaggever Merijn Doggen deed de test: