Ga naar de inhoud
5G

Kabinet wil garantie op minimale 5G-snelheid

Het kabinet wil dat Nederlandse telecomproviders een minimumsnelheid voor 5G-internet gaan garanderen.

Het kabinet laat onderzoeken wat de minimale snelheden voor downloaden en uploaden via 5G moeten worden. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De resultaten worden opgenomen in de aanstaande Nota Mobiele Communicatie. In die jaarlijkse nota zet het kabinet jaarlijks de vorderingen op het gebied van mobiele communicatie uiteen.

Naast een minimumsnelheid komt er ook een eis voor de dekking. De staatssecretaris wil dat er een dekking van 98 procent van de oppervlakte van elke gemeente wordt gegarandeerd, op die minimale snelheid. De voorwaarden gelden voor draadloze frequenties die nog geveild moeten worden. De providers die straks bieden op 5G-frequenties, moeten niet alleen het hoogste bod betalen maar ook voldoen aan de eisen.

Frequentieveiling

5G-internet maakt gebruik van andere frequenties dan 4G en 3G, die jaren geleden al tijdens veilingen aan telecomproviders zijn verkocht. De nieuwe frequenties zijn de 700-, 1400- en 2100 MHz-banden. Op termijn moet ook de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar komen, een die nu nog door de AIVD en MIVD wordt gebruikt.

De frequenties worden eind volgend jaar geveild. De veiling van 4G-frequenties in 2012 leverde de staat 3,8 miljard euro op.

Kabinet
Lees ook
Kabinet wil iedereen aan het breedbandinternet
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl