Ga naar de inhoud
SerVies

Eten van een bordje met fijnstof

Deze set borden en kopjes is gekleurd met fijnstof van uitlaatgassen in Rotterdam. Eet smakelijk.

Het klinkt ronduit vies: eten van een bord dat is gemaakt van fijnstof. Toch wijst je lichaam je dan even op een denkfoutje want dat fijnstof haal je allang je lichaam binnen, via je neus. En die eye-opener is nou precies waar SerVies op uit is.

SerVies is servies dat de luchtkwaliteit vastlegt. Hoe meer luchtverontreiniging, hoe donkerder je bord en kopje kleuren. Per locatie in Rotterdam wordt precies vastgelegd waar hoeveel fijnstof je lichaam binnen wil dringen. Architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer kregen bij hun onderzoek hulp van fijnstofexperts, verkeerskundigen, keramisten, maar ook bewoners en automobilisten. Het fijnstof waarmee ze het servies een kleur geven worst op twee manieren geoogst. De meest sociale manier is samen met bewoners een grote schoonmaak te houden en het fijnstof uit het grijze sopje te halen. Daarnaast worden er keramieken tegeltjes aan de straatgevels bevestigd die fijnstof verzamelen en zo data voor het onderzoek verzamelen.

SerVies heeft iets met het fenomeen Reverse grafitti waar straatkunstenaars kunst maken door heel precies delen van muren schoon te maken. Ook doet het denken aan de oogstkaart, een onderzoek naar bouwmaterialen in de omgeving alvorens architectuur te ontwerpen zoals dat door Superuse Studios is geintroduceerd. In onderstaand filmpje leggen de dames je het vanaf minuut 4 zelf uit.

SerVies is genomineerd voor een New Material Award, de leukste prijs voor een bijdrage aan urgente mondiale vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling. Projecten uit eerdere edities van deze materiaalprijs hebben bijgedragen aan nieuwe materialen voor de bouw-, mode- en interieurindustrie. De objecten en materiaalstudies zijn te zien tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (20 -28 oktober). Dan wordt ook bekendgemaakt wie de winnaar van de New Material Award 2018 is. SerVies heeft dan in ieder geval Algae Lab, de algen die plastic gaan vervangen, als concurrent.