Tech

Kabinet wil iedereen uiterlijk 2023 aan het breedbandinternet

03 juli 2018 16:33 Aangepast: 04 juli 2018 13:50
Met name in afgelegen gebieden beschikken mensen nog niet over snel internet. Beeld © ANP

Van Cadzand tot Drieborg en van Vlieland tot Vaals: als het aan het kabinet ligt moet iedere Nederlander vanaf 2023 de beschikking hebben over een vaste breedbandverbinding van ten minste 100 megabit. Tegelijkertijd moet een 'grote meerderheid' zelfs toegang hebben tot snelheden van 1 gigabit.

​Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag presenteert. Volgens haar is een snelle internetverbinding van belang voor de toekomst. "De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto's, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten."

Basisbehoefte

Hoewel het kabinet de beschikking over snel internet inmiddels als basisbehoefte ziet, heeft nog altijd 3 procent van de Nederlanders geen toegang tot een breedbandverbinding. Het gaat dan met name om dunbevolkte gebieden waar het voor internetaanbieders niet loont om te investeren in snelle netwerken.

Omdat internet in tegenstelling tot water en elektriciteit geen nutsvoorziening is, kan het kabinet providers niet verplichten om bewoners van buitengebieden van snel internet te voorzien. Om hen toch tegemoet te komen, schiet het kabinet gemeenten en provincies te hulp door het uitwisselen van kennis over leges en graafdieptes.

Staatssteun

Daarnaast overlegt het kabinet met de Europese Commissie over financiële steun voor de aanleg van snelle netwerken. Lokale overheden zouden dat kunnen doen, maar volgens Europese mededingingsregels is deze vorm van staatssteun verboden. Wel kan daar met toestemming van de Europese Commissie van worden afgeweken.

Verder komt het kabinet met een dekkingsverplichting van 98 procent voor mobiel internet bij de veiling van 5G-frequenties. Deze is vooralsnog voorzien voor het einde van 2019, maar loopt vertraging op vanwege de geplande overname van Tele2 door T-Mobile waarover de Europese Commissie zich nog moet uitspreken.

5G is de supersnelle opvolger van 4G. Van de vijfde generatie mobiele communicatietechnologie wordt veel verwacht. Niet alleen is het honderden keren sneller dan 4G, ook is het een stuk stabieler. Daarmee is de technologie bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's.

`