Navigatie-irritatie

Google Maps is soms ontzettend frustrerend

03 juli 2018 17:11 Aangepast: 03 juli 2018 17:11

Als Google zo slim is, waarom is Google Maps dan af en toe zo dom? Dat vraagt Merijn zich af na een autovakantie vol ergernissen.

Google Maps is mijn favoriete navigatie-app. Ik probeer regelmatig andere apps, maar switch uiteindelijk nooit. Toch stond mijn relatie met Google Maps onlangs tijdens mijn autovakantie in Frankrijk en Italië wel onder druk. Google Maps gedroeg zich koppig en soms ronduit dom. In de video hieronder: drie dingen die mij tot waanzin dreven.

1 Routes veranderen steeds

Op mijn reis van Frankrijk naar Italië wilde ik voor één keer niet door de Mont Blanc-tunnel rijden. Ik koos voor de Fréjus-tunnel. Dat was weliswaar een half uur langer rijden, maar dat had ik ervoor over. Toen ik mijn route plande koos ik expliciet voor die route. Toch wijzigde Google Maps mijn route onderweg drie keer naar de snelste route via de Mont Blanc-tunnel. Gevolg: gevaarlijke capriolen achter het stuur, omdat ik onderweg iedere keer handmatig de route moest wijzigen naar de route die ik oorspronkelijk had gekozen.

2 Tragere routes

Een navigatie-app moet simpelweg de beste route geven naar je bestemming. Meestal is dat de snelste route, tenzij je dus expliciet anders kiest. Maar Google Maps geeft onderweg continu aan welke routes langzamer zijn. Waarom?! Ik snap het niet. Er zijn twee redenen waarom je om wilt rijden. De eerste is dat de langzamere route een mooiere route is. De tweede reden is dat je zuiniger rijdt als je de tragere route neemt, omdat je bijvoorbeeld een provinciale weg pakt in plaats van een snelweg. Als dat zo is, zet dat er dan bij. Aan het gegeven dat er ook een langzamere route is heb ik niet zo veel.

3 Tunnelfail

Bij veel tunnels doet Google Maps het redelijk. De app schat goed in waar je rijdt en wanneer je de tunnel uitrijdt. Maar op de ring van Lyon ging het helemaal mis. Er waren afslagen direct na de uitgang van tunnels die de app tot twee keer toe niet op tijd aangaf. Gevolg? 20 minuten extra in de auto. Terwijl dit met alle data die Google heeft makkelijk op te lossen is. Google weet precies wat de gemiddelde snelheid van auto’s is in een bepaalde tunnel. Google weet ook of het op dat moment druk is of niet. Sterker nog: Google weet zelfs wanneer mensen verkeerd rijden en zou dus daarop kunnen anticiperen door aanwijzingen eerder of op een andere manier weer te geven. Bijvoorbeeld: 'Direct na de volgende tunnel afslaan.'

Ik ga nog geen andere navigatie-app gebruiken. Ik ben tevreden over Google Maps, maar deze dingen moeten toch opgelost kunnen worden?

Waar erger jij je aan bij jouw navigatie-app? Laat het weten onder de video en vergeet je niet te subscriben op ons YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Handige tips voor Google Maps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore