Ga naar de inhoud
Betere wifi

Sneller internet: zo verbeter je de wifi thuis

Beeld © Bright

Valt je wifi-bereik vaak tegen? Vijf tips om een beter wifi-signaal te krijgen.

Koop je eigen router

De routers die je van internetproviders krijgt zijn vaak lang niet zo goed als eentje die je zelf kunt kopen. Neem er één met een paar flinke wifi-antenne's: het zijn niet de mooiste, maar ze zorgen wel voor een krachtiger en stabieler wifi-netwerk.

Op de router van je internetprovider, die meestal ergens in de meterkast wordt neergezet, stel je dan de functie DMZ- of Bridge-modus in. Dat doe je in de instellingen. Met deze modi is je apparaat enkel een doorgeefluik van het internet, en wordt je eigen router ingezet voor de wifi. 

Zet de router op een goede locatie

Deze tip klinkt logisch, maar er komt heel wat bij kijken. Allereerst is het belangrijk om de router niet op de grond te plaatsen, maar ergens op een tafel of kastje. Dan moet je goed kijken naar metalen objecten, magnetrons en andere draadloze apparaten: die kunnen het wifi-netwerk verstoren.

Geef je router ook de ruimte en zet hem het liefst in het midden van de plek waar je het vaakst je wifi-netwerk gebruikt, zoals de woonkamer of je werkruimte. Dikke muren zorgen voor een slechter wifi-bereik, maar daar kun je weinig aan doen.

Check je wifi-kanaal

Routers zetten het wifi-signaal op een specifiek kanaal uit. Veel nieuwe routers hebben de mogelijkheid om automatisch het beste wifi-kanaal te kiezen, maar oudere routers staan vaak ingesteld op hetzelfde kanaal.

Download een app op je Android-telefoon (Wifi Analyzer), Windows-computer (NirSoft WifiInfoView) of gebruik de Wireless Diagnostics van je Macbook. Daarmee kun je zien welke kanalen door wifi-netwerken in de buurt worden gebruikt en welke je het beste kunt kiezen: 1, 6 of 11. Je kunt het kanaal vervolgens activeren via de instellingen van je router.

Gebruik 5GHz

Nieuwere routers hebben meestal naast de 2,4GHz-frequentieband ook de beschikking over de 5GHz-frequentieband. Dat heeft zo zijn voordelen: 5GHz heeft veel minder last van storingen door andere apparaten en maakt hogere internetsnelheden (dus snellere wifi) mogelijk.

Maar 5GHz heeft ook twee nadelen: het bereik ervan is minder en apparaten moeten 5GHz ondersteunen. De PlayStation 4 doet dat bijvoorbeeld niet. Gelukkig bieden routers vaak de optie aan om zowel een 2,4 als 5GHz-netwerk te draaien, waardoor je het beste van twee werelden hebt. 

Koppel routers aan elkaar

Als al deze tips niet werken, dan kun je overwegen om een zogeheten mesh op te zetten: een collectie routers die samen een wifi-netwerk vormen. Je zet er dan een in de woonkamer, eentje in de slaapkamer en nog een op zolder, om zo op drie verdiepingen goed bereik te krijgen. Of je zet er twee aan beide kanten van de kantoorvloer, om het wifi-netwerk zo stabiel mogelijk te krijgen.

Een mesh is een vrij nieuwe wifi-trend die onder andere door de routers van Google populair werd, maar ook Netgear en TP-Link bieden mesh-opties aan. De kosten meestal enkele honderden euro's. 

WPA3:
Lees ook
WPA3: betere wifi-beveiliging nu beschikbaar
Getest:
Lees ook
Getest: snel wifi in kleiner formaat met Orbi Micro