Uitkomst voor diabetici

Nooit meer prikken: bloedsuiker meten met AI en radar

29 juni 2018 16:59 Aangepast: 29 juni 2018 18:14
Met Koops' uitvinding zou bloedprikken voor diabetes 1-patiënten tot het verleden moeten gaan behoren. Beeld © ANP

Goed nieuws voor mensen met diabetes. Wetenschappers kunnen met behulp van een radarapparaatje van Google je bloedglucosewaarde bepalen.

Een team van de University of Waterloo uit Canada is erin geslaagd om met behulp van het door Google ontwikkelde apparaatje de glucoseniveaus in verschillende vloeistoffen te meten.

De onderzoekers onder leiding van hoogleraar George Shaker maken bij het onderzoek gebruik van de Soli, die Google samen met het Duitse Infineon heeft ontwikkeld. De chip is ontworpen zodat hij kan worden ingebouwd in wearables, telefoons en andere apparaten.

De radar stuurt hoogfrequente radiogolven door de vloeistoffen en gebruikt dan AI-algoritmes om vast te stellen hoeveel tijd er verstrijkt tussen het uitzenden en het weerkaatsen van de golven. Op die manier kan worden vastgesteld wat de bloedsuikerspiegel is.

'Binnen vijf jaar op de markt'

Dat zou een uitkomst betekenen voor diabetespatiënten. Die zouden dankzij de technologie in de toekomst niet meer in hun vinger hoeven te prikken om hun bloedglucosewaarde te bepalen.

Voor het zover is, moet er echter nog wel het een en ander worden verbeterd. Zo kan het systeem vooralsnog alleen uit de voeten met bloedmonsters en kan het nog niet door de huid heen meten. Ook moet de nauwkeurigheid nog omhoog: op dit moment komen de resultaten in 85 procent van de gevallen overeen met een traditionele vingerprikmeting.

Shaker is desondanks hoopvol gestemd over de praktische toepasbaarheid van zijn systeem. "We hebben laten zien dat het mogelijk is om een radar te gebruiken om veranderingen in het bloed vast te stellen. Ik hoop dat we binnen vijf jaar een draagbaar apparaatje op de markt zullen zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Apple werkt aan sensoren voor diabetespatiënten'

Apple

De Canadese wetenschappers zijn niet de enige die bezig zijn met de ontwikkeling van een product waarmee diabetespatiënten hun bloedsuikerspiegel in de gaten kunnen houden. Een jaar geleden werd bekend dat Apple werkt aan sensoren die licht op de huid schijnen en zo de bloedsuikerspiegel kunnen meten. Dergelijke sensoren zouden bijvoorbeeld kunnen worden toegevoegd aan de Apple Watch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Horloge laat diabetici pijnloos glucose meten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore