Tech

Vaste lijn sterft snel uit, internet only-abonnement rukt op

29 juni 2018 10:03 Aangepast: 29 juni 2018 11:19

Het aantal mensen dat nog een abonnement kiest met een vaste telefoonlijn erbij, neemt hard af. Daar tegenover nemen steeds meer mensen een abonnement met alleen maar internet.

Dat stelt vergelijkingssite Pricewise op​ basis van een analyse van het aantal abonnementen dat via de site wordt afgesloten - enkele duizenden per kwartaal.

Daarin is een grote verschuiving te zien: afgelopen kwartaal koos nog maar een derde van de mensen voor een abonnement met een vaste lijn erbij. Terwijl dat in dezelfde periode een jaar eerder nog meer dan de helft was.

Miniatuurvoorbeeld

De populariteit van het alles-in-een-abonnement neemt daarmee in rap tempo af. Het meest gevraagde abonnement is nu degene waar een combinatie tussen internet en tv wordt gemaakt.

Meer en sneller internet

Internet only-abonnementen, met alleen internet, worden daartegenover populairder. Daar vroeg afgelopen kwartaal 20 procent van de mensen naar, tegenover 15 procent een jaar eerder.

Lees ook: Test: Kan 4G je vaste internetverbinding al vervangen?

De internetsnelheid waar klanten naar vragen neemt ook toe: de gemiddelde snelheid die wordt afgesloten is nu 95 Mbit/s (werkelijke snelheid: 11,8 MB/s), terwijl dat een jaar eerder nog 62 Mbit/s (werkelijke snelheid: 7,7 MB/s) was.

We bellen met onze mobiel

Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, komt de verschuiving doordat we steeds meer bellen met onze mobiele telefoon in plaats van op een vaste lijn. "Met je mobiel bellen is voor veel mensen goedkoop omdat ze veel of onbeperkte belminuten hebben, en makkelijker dan thuis. Daar komt bij dat je bij veel providers sinds dit jaar moet betalen voor bellen via de vaste lijn. Dat kan best aantikken, bij T-Mobile gaat het bijvoorbeeld om een starttarief van 13 cent en daarna 13 cent per minuut."

Daarnaast verandert ons kijkgedrag: we kijken meer interactieve tv via een app op je smartphone, tablet of smart tv. "Je hebt daar een snelle internetlijn voor nodig, om goed te kunnen kijken." 

Prijzen voor iedereen omhoog

Vanaf aanstaande zondag ga je als klant merken dat je meer moet betalen voor internet en tv: bij bijna alle providers gaan de tarieven omhoog.

Dat komt mede doordat de vraag naar bandbreedte hard toeneemt, stelt De Kok. "Daarvoor moeten providers veel investeren in de capaciteit en snelheid van hun netwerk. Dat zorgt voor prijsstijgingen."

Lees ook: Internet en tv bij vrijwel alle providers duurder per 1 juli