Battle royale

Maker PUBG laat rechtszaak tegen Fortnite vallen

27 juni 2018 18:09 Aangepast: 27 juni 2018 19:52
Beeld © Epic Games

De ontwikkelaar van de populaire battle-royale-game PlayerUnknown's Battlegrounds laat de rechtszaak tegen Fortnite vallen.

De makers van de twee gamehits waren sinds januari met elkaar in een juridische strijd verwikkeld. Beide games vallen in het battle royale-genre, waarin honderd spelers op een eiland worden gedropt. Ze moeten tegen elkaar vechten, terwijl het speelgebied rond hen krimpt. Wie als laatste overblijft, wint.

PlayerUnknown's Battlegrounds is speelbaar sinds maart 2017 en was direct een grote hit. Het kleurrijkere Fortnite verscheen in juli 2017 en werd ook snel succesvol. PUBG heeft 400 miljoen spelers, Fortnite 125 miljoen.

Volgens PUBG Corp. had Fortnite-maker Epic Games met zijn spel auteursrechten van hen geschonden, omdat Fortnite op veel vlakken lijkt op PUBG. De grootste verschillen zijn het kleurrijkere uiterlijk van Fortnite, en de mogelijkheid om gebouwen te maken tijdens het spelen.

Vergelijkbare elementen

Na maanden van juridische spanning is de rechtszaak volgens Bloomberg maandag door PUBG Corp. ingetrokken. Beide game-ontwikkelaars hebben nog geen openbare verklaring gegeven. Wel is bekend dat PlayerUnknown's Battlegrounds is gemaakt met Unreal Engine, software die is ontwikkeld door Epic Games.

Daarmee is PUBG afhankelijk van enige samenwerking met Epic Games. Bovendien is het Chinese techbedrijf Tencent mede-eigenaar van zowel PUBG Corp. als Epic Games. Mogelijk heeft ook dat een rol gespeeld in het schrappen van de aanklacht van PUBG Corp.

Battle royale is booming

PUBG Corp. klaagde in april ook de Chinese game-ontwikkelaar NetEase aan. De games Rules of Survival en Knives Out lijken volgens PUBG Corp. ook op veel vlakken op PUBG. Sinds het grote succes van PUBG en Fortnite groeit de populariteit van de battle royale-game. Zo krijgen de nieuwste games in de populaire gamereeksen Call of Duty en Battlefield allebei een battle-royale-modus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sony's Fortnite-blokkade is flauw maar logisch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van