Ga naar de inhoud
Digitale ogen

'Politie wil verplicht register voor bewakingscamera's'

Steeds meer mensen schaffen een beveiligingscamera aan om huis en haard te bewaken. De politie wil graag de mogelijkheid hebben om de beelden daarvan in te kunnen zien.

Agenten kunnen nu al een beroep doen op bijna 200.000 privécamera's die vrijwillig zijn aangemeld bij het politieproject Camera in Beeld. Maar dat is niet genoeg: politievakbonden willen het liefst een verplicht register voor alle particuliere beveiligingscamera's. Dat schrijft het AD.

Bij het politieproject Camera in Beeld verdubbelde het aantal geregistreerde camera’s van 100.000 in oktober 2016 naar bijna 200.000 nu. De digitale ogen zijn welkome hulpmiddelen in tijden van politieschaarste. "We zien in één oogopslag of ergens een camera hangt. Dat levert enorme tijdwinst op", zegt een woordvoerster van de Nationale Politie.

Nederlandse politiebonden hopen daarom dat het verplicht wordt om camera’s aan te melden bij de overheid, zoals deze maand in België gebeurde. Als dat in Nederland ook gebeurt, zou het register nog eens honderdduizenden extra camera’s tellen, is de verwachting.

Vaker
Lees ook
Vaker beveiligingscamera's ingezet bij burenruzies