Tech

Nederlandse politie mag verdachten gaan hacken

26 juni 2018 14:23 Aangepast: 26 juni 2018 15:01
Een politieagent met de slimme bril Google Glass (2014). Beeld © ANP

De politie mag verdachten gaan hacken. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wet die de mogelijkheden van de politie verruimt. Het gaat niet alleen om het hacken van smartphones en laptops. De politie mag ook inbreken op beveiligingscamera's, navigatiesystemen en smartwatches.

Met de wet mag de politie verdachten in strafrechtonderzoeken hacken. Het gaat dan bijvoorbeeld om cybercriminelen die aanvallen op banken uitvoeren, maar ook om mensen die worden verdacht van een misdrijf waar minstens vier jaar gevangenisstraf op staat.

De politie wil de bevoegdheden vooral inzetten bij het opsporen van drugsdealers, mensensmokkelaars en pedoseksuelen, maar ook op verdachten van openlijke geweldpleging. 

D66 nu ineens voor

De Wet computercriminaliteit III, zoals de wet formeel heet, werd afgelopen december aangenomen door de Tweede Kamer. De geheime diensten mogen al langer hacken. 

De VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en D66 stemden voor de wet, de wet die op 1 januari 2019 in werking treedt. De voorstem van D66 is opvallend. Toen de partij nog niet in de regering zat, was D66 een fel tegenstander van de wet. GroenLinks, SP, 50Plus, PvdD en PVV stemden tegen. 

Hacksoftware

Een omstreden deel van de hackwet is het gebruik van hacktools: softwareprogramma's waarmee de politie inbreekt op apparaten. Voorheen mocht de politie alleen op een apparaat zelf hulpmiddelen installeren, zoals een keylogger: een programmaatje dat bijhoudt wat je typt. Met hacksoftware kan dit ook op afstand. 

Deze hackhulpmiddelen maken gebruik van onbekende kwetsbaarheden in software, ook wel zerodays genoemd, om binnen te dringen op apparaten. Het is een lucratieve handel. Een kwetsbaarheid om een iPhone mee te hacken, levert al snel een miljoen euro op. Dit soort kwetsbaarheden worden in hacksoftware verzameld.

Melden

Wanneer de politie zelf zo'n kwetsbaarheid vindt, moet het dit in principe direct bij de fabrikant melden, zodat het lek kan worden gedicht. Ook criminelen misbruiken deze lekken om burgers te hacken. Bij hacksoftware gaat die regel niet op. De gebruiker van de software weet bij een hackaanval niet welke kwetsbaarheden worden misbruikt. 

Er is dan ook veel kritiek op het gebruik van de hacksoftware. "In de praktijk zal deze software veel worden gebruikt", zegt Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Daarmee houdt de politie een schimmige markt in stand die gebaat is bij jouw onveiligheid. Met deze wet wordt Nederland dus niet veiliger, maar onveiliger."

ZIE OOK: Het nieuwe digitale goud: de booming business van softwarelekken

Lokpuber

Een ander belangrijke onderdeel van de hackwet is het verbod op het kopen van gestolen digitale informatie. Hiermee wordt heling van digitale informatie gelijkgetrokken met normale heling, zoals het aanschaffen van een gestolen smartphone of fiets.

In de wet krijgen politie en justitie ook de mogelijkheid om legaal een 'lokpuber' in te zetten om pedoseksuelen te arresteren. Zo'n lokpuber hoeft trouwens geen mens te zijn, het mag ook een virtuele lokpuber zijn. Hulporganisatie Terre des Hommes zet zo'n virtueel lokmeisje in om duizenden pedoseksuelen op te sporen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van