Tech

Betere beveiliging voor wifi nu beschikbaar

26 juni 2018 09:54 Aangepast: 26 juni 2018 11:57
Beeld © iStock

Routers en andere gadgets kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van WPA3, een nieuwe technologie voor wifiverbindingen. Het moet daardoor voor hackers lastiger worden om draadloze netwerken te kraken.

Dat maakt de Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor de wifitechnologie, vandaag bekend. WPA3 werd eerder dit jaar geïntroduceerd waardoor wifinetwerken en het gebruik daarvan een stuk veiliger worden

Lastiger meegluren

WPA3 maakt het voor hackers veel lastiger om mee te gluren met wat je op het internet doet. Dat zit zo: een aanvaller kan datastromen van jouw wifinetwerk opvangen en vervolgens op een eigen computer proberen te kraken. Daarvoor heeft de aanvaller je wifiwachtwoord nodig. Een hacker kan nu zo vaak hij wil een wachtwoord proberen.

Met WPA3 moet de aanvaller in de buurt van het wifinetwerk blijven om deze aanval uit te voeren. Daardoor wordt deze aanval niet onschadelijk gemaakt, maar wel een stuk lastiger. Ook is het met WPA3 niet meer mogelijk om oudere datastromen (bijvoorbeeld wat je gisteren op je wifinetwerk deed) in te zien als een hacker het wachtwoord kraakt: alleen nieuwe datastromen zijn dan toegankelijk. 

Daarnaast worden publieke wifinetwerken veiliger met WPA3. Elk apparaat dat met een publiek wifinetwerk is verbonden, krijgt een eigen versleutelde verbinding, waardoor anderen niet zomaar met jouw verbinding mee kunnen gluren. 

Het duurt nog even

Het zal nog wel een tijd gaan duren voordat je overal WPA3 kunt gebruiken. Naast routers moeten ook smartphones, laptops en alle andere met wifi verbonden apparaten worden geüpdatet. In de meeste gevallen zul je een nieuw apparaat moeten aanschaffen om van WPA3 gebruik te kunnen maken. 

WPA3 volgt het huidige WPA2 uit 2004 op. WPA2 wordt momenteel nog in de meeste wifirouters gebruikt, maar wordt door beveiligingsexperts al jaren gezien als een potentieel digitaal gevaar. 

Pas op voor gratis wifi tijdens je vakantie: zo surf je veilig

Even je vakantiefoto's op Instagram zetten, of op een terrasje je bankrekening checken. Dan is het makkelijk als je op je vakantieadres gebruik kunt maken van een openbaar wifinetwerk. Maar je loopt dan wel het risico dat hackers bij jouw gegevens kunnen. Op deze manier kun je veilig internetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore