Ga naar de inhoud
Roboburger

In dit restaurant bereiden robots je burger

Volgende week opent in San Francisco een restaurant waar twee robots de hamburgers bereiden.

Helemaal nieuw is het idee om robots in te zetten voor de bereiding van hamburgers niet. Zo experimenteert hamburgerketen CaliBurger sinds maart met een robot, Flippy geheten, die 300 burgers per uur kan bakken. De werknemers van Caliburger moeten Flippy nog wel altijd een handje helpen: de robot draait hamburgers om en plaatst ze op een broodje, waarna een normale medewerker de toppings toevoegt.

Bij Creator, dat later deze maand zijn deuren opent, zullen de werknemers van vlees en bloed zich vooral bekommeren om de klanten. Zij zullen de bezoekers van de burgertent helpen om hun keuze te maken uit het menu. Nadat de klanten via een app hun bestelling hebben gedaan, gaan de ruim vier meter grote robots aan de slag.

Mechanische arm

De robot, die gebruikmaakt van 350 sensors en 20 computers, snijdt een broodje, warmt het op en dropt het op een bakje in de vorm van een blad, waar de saus wordt toegevoegd. Andere onderdelen van de robot snijden ondertussen de tomaten, augurken, uien en sla en raspen de kaas.

Ook het vlees wordt vermalen, waarna het in de vorm van een burger op de bakplaat belandt. Daar bepalen thermische sensoren en algoritmes de temperatuur en baktijd. Een mechanische arm dropt de gebakken burgers ten slotte op het broodje, waarna de klanten hun bestelling kunnen ophalen.

Al met al duurt de bereiding ongeveer vijf minuten. De twee machines in het Creator-restaurant kunnen 130 burgers per uur maken. De patat, salade en andere zaken die op het menu staan bij Creator worden nog wel gewoon door mensen bereid.

Rokerige grill

De oprichter van Creator, Alex Vardakostas, had een persoonlijke drijfveer om de burgerrobot te ontwikkelen, vertelt hij aan Eater. Hij werkte jarenlang in het restaurant van zijn ouders, waar hij eindeloos burgers omdraaide. Toen hij op de University of California in contact kwam met robots raakte hij vastbesloten om een burgerrobot te ontwikkelen.

“Waarom zouden we het leven van de mensen die in restaurants werken niet prettiger kunnen maken?” Volgens Vardakostas kunnen de robots helpen om mensen repetitieve en ongezonde taken uit handen te nemen: bij Creator hoeft geen kok meer urenlang boven een rokerige grill te staan. Door het gebruik van zoveel mogelijk transparante onderdelen kunnen klanten bovendien precies zien wat de robots doen.

Energie besparen

De inzet van robots zorgt ervoor dat Creator kosten kan besparen. Zo gaat het inductie-rooster alleen aan als er daadwerkelijk een burger wordt besteld: een verschil met veel andere restaurants waar de grills vaak permanent aanstaan. Dankzij dergelijke kostenbesparende maatregelen valt de prijs van een robothamburger ook mee: zes dollar.