Auto-ongeluk

'Uber-bestuurder fataal ongeluk zat tv te kijken'

22 juni 2018 11:55 Aangepast: 22 juni 2018 11:55

Was het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Uber in maart te voorkomen geweest? Vermoedelijk wel als de backup-bestuurder niet ook tegelijkertijd een aflevering van het reality-programma The Voice had zitten streamen, denkt de politie.

Volgens de politie van Tempe, Arizona had de vrouw die in het autonome voertuig zat, Rafaela Vasquez, de aanrijding kunnen voorkomen als zij niet was afgeleid. In plaats daarvan keek zij waarschijnlijk via Hulu naar The Voice op haar smartphone, zo maakt de politie op uit opgevraagde telefoongegevens. Dat blijkt uit de politiedocumenten die Gizmodo in handen heeft gekregen.

Bij het ongeval kwam de 49-jarige Elaine Herzberg om het leven. Zij stak de weg over met haar fiets. De zelfrijdende Uber detecteerde Herzberg niet en reed haar aan. Herzberg werd geraakt met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur. Zij was direct na het ongeluk buiten bewustzijn en overleed later in het ziekenhuis.

Lachen of grijnzen

Als Vasquez van de Uber beter had opgelet, had zij het voertuig tijdig tot stilstand kunnen brengen, concludeert de politie. Uit de videobeelden die Uber zelf heeft gemaakt van de weg en de bestuurder blijkt volgens de politie dat Vasquez tijdens haar rit regelmatig was afgeleid.

“De bestuurder keek 204 keer naar beneden, bijna elke keer naar hetzelfde punt ter hoogte van haar rechterknie”, staat er in het politierapport. Ook leek Vasquez regelmatig te moeten lachen of grijnzen op de momenten dat ze naar beneden keek.

Geen waarschuwingen

Het politierapport is ook kritisch over de software van Uber: die waarschuwt de backup-bestuurders van autonome voertuigen niet voor mogelijke gevaren. Eind maart besloot de gouverneur van Arizona dat Uber geen testen meer mocht uitvoeren met zelfrijdende auto’s in zijn staat.

Uber wil de tests met zelfrijdende auto’s in de toekomst laten plaatsvinden in San Francisco en in Pittsburgh, waar ook Ford en Waymo met robotauto's rondrijden. Uber heeft beloofd bij het hervatten van de tests extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Goedkopere Uber? Dan moet je even wachten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van