Ook petitie bij Microsoft

Amazon-personeel: geen gezichtsherkenning voor autoriteiten

22 juni 2018 10:55 Aangepast: 22 juni 2018 13:48
Trump met onder meer Amazonmiljardair Jeff Bezos. Beeld © EPA

Medewerkers van Amazon hebben een open brief geschreven aan ceo Jeff Bezos waarin ze hem vragen om te stoppen met het verkopen van gezichtherkenningssoftware aan opsporingsdiensten.

De politie zet de software van Amazon, 'Rekognition' geheten, in om verdachten op te sporen. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU luidde daarover vorige maand de noodklok. “Rekognition is een krachtig spionagesysteem om rechten te schenden en mensen op ras te beoordelen”, aldus de ACLU.

Die kritiek wordt gedeeld door medewerkers van Amazon die een open brief hebben geschreven aan ceo Jeff Bezos. Zij vrezen dat het gebruik van Rekognition door opsporingsautoriteiten ten koste zal gaan van groepen die toch al gemarginaliseerd worden.

Jonge kinderen

De opstellers van de petitie wijzen onder meer op het aanpakken van zwarte activisten en de wijze waarop migranten op dit moment worden behandeld. De Verenigde Staten lagen de afgelopen week zwaar onder vuur vanwege het beleid om jonge kinderen van migranten te scheiden van hun ouders.

Met dergelijke praktijken willen de Amazon-medewerkers niets te maken hebben, schrijven zij. “Wij weigeren een platform te bouwen voor de immigratiedienst en we weigeren een bijdrage te leveren aan tools die worden ingezet om de mensenrechten te schenden.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om politie-inzet gezichtsherkenning Amazon

Microsoft

De medewerkers van Amazon zijn niet de enige die niet willen dat de technologie van hun bedrijf wordt gebruikt door de Amerikaanse immigratiedienst. Meer dan 150 medewerkers van Microsoft ondertekenden een petitie waarin zijn ceo Satya Nadella opriepen om te stoppen met het leveren aan clouddiensten aan de immigratiedienst.

Hoewel Nadella geen gehoor geeft aan deze oproep liet hij in een mail aan de Microsoft-medewerkers wel weten dat hij hun zorgen begrijpt. “Microsoft werkt niet samen met de Amerikaanse overheid aan enig project dat verband houdt met het scheiden van kinderen van hun families aan de grens.”

Zwak

In een blogpost vroeg Microsoft de Amerikaanse regering en het Congres begin deze week om te stoppen met het scheiden van kinderen van hun ouders. Woensdagavond ondertekende president Trump een decreet zodat kinderen en ouders die de VS binnenkomen niet meer uit elkaar worden gehaald.

Ook riep Microsoft in de blogpost op om de komst van migranten naar de VS niet verder aan banden te leggen. “Onze economie profiteert van de bijdragen en innovaties van immigranten.” Het is twijfelachtig of Trump gevoelig is voor dergelijke argumenten. “Als je zwak bent, wordt het land overspoeld met miljoenen mensen”, verklaarde de president kort voor hij zijn decreet ondertekende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezichtsherkenning vist verdachte uit 60.000 concertgangers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van