Tech

Deze camera leest boeken, ook al zijn ze dicht

12 september 2016 14:50 Aangepast: 12 september 2016 20:53
Ook gesloten boeken kun je nu lezen. Beeld © Bright

Beoordeel een boek nooit op basis van zijn kaft, zou je denken, maar deze camera kan dat wel.

Hoe lees je een boek dat eigenlijk niet meer open kan? Denk aan antieke geschriften die zo beschadigd zijn dat ze dicht moeten blijven. Onderzoekers aan de het MIT hebben er iets op bedacht: een camera die pagina's van gesloten boeken kan lezen. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de onderzoekers een aantal verschillende technieken gecombineerd.

De camera maakt geen gebruik van röntgen, maar van terahertz-straling. Daarmee kan door de kaft en door papier heen gekeken worden, maar in tegenstelling tot andere soorten straling, weerkaatst deze techniek de inkt van letters zodat een algoritme er woorden van kan maken.

Letters herkenen

Dat is nog niet zo gemakkelijk, omdat de letters vaak overlappen met de tekens op onderliggende pagina. Een techniek zorgt ervoor dat letters ook herkend worden als ze maar voor een deel zichtbaar zijn. 

Door gebruik te maken van femto-fotografie wordt het mogelijk om foto's te maken op extreem nauwkeurig niveau. Dat moet ook wel om onderscheid te maken tussen verschillende bladzijden. 

Antieke boeken

De MIT-onderzoekers hebben nu een techniek waarmee de afstand van de eerste 20 pagina's gemeten kan worden. Individuele letters kunnen tot 9 pagina's gezien worden, maar daar zijn nog geen complete zinnen mee te maken.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar volgens de onderzoekers gaan de ontwikkelingen snel. Vanuit het Metropolitan Museum in New York was al interesse, omdat er daar nog antieke boeken liggen die medewerkers niet durven te openen.

Bron: Bright.nl. Volg het gadgetnieuws via Facebook en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore