Ga naar de inhoud
Tech

Games stoppen met lootboxes uit angst voor Nederlandse gokboete

Professionele Counter Strike-spelers trainen voor grote toernooien. Beeld © ANP

De populaire games Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 stoppen in Nederland met de verkoop van virtuele schatkistjes, ook wel lootboxes genoemd. Dat doet de Amerikaanse gamemaker Valve omdat de Nederlandse Kansspelautoriteit met boetes dreigt.

Gamers die lootboxes kopen, weten van tevoren niet wat ze krijgen. Dat is een verrassing. De digitale objecten die ze ontvangen, kunnen ook weer worden doorverhandeld, waardoor lootboxes door de Nederlandse autoriteit als een kansspel worden gezien. Daarvoor moet je een vergunning hebben. 

Vandaag is de laatste dag waarop games de verkoop van lootboxes aan banden kunnen leggen. Daarna mag de Kansspelautoriteit optreden en boetes uitdelen van maximaal 830.000 euro of 10 procent van de wereldwijde omzet.

Tijdelijke maatregel

Valve zegt door de Nederlandse Kansspelautoriteit te zijn benaderd met de mededeling dat Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 de Nederlandse kansspelwet overtreden. Het bedrijf is het niet eens met deze conclusie, maar heeft wel de verkoop van lootboxes voor Nederlandse gamers uitgeschakeld.

Volgens Valve is dit maar een tijdelijke maatregel. Het wil graag de discussie aangaan met de Kansspelautoriteit. "We bieden onze excuses aan voor dit ongemak en hopen dat we een oplossing kunnen vinden die minder lastig is."

Illegaal

In april maakte de Kansspelautoriteit bekend dat games die zonder vergunning lootboxes verkopen, illegaal bezig zijn. De lootboxes zijn mogelijk ook verslavend, waarschuwt de autoriteit.

Niels (12) over lootboxes: 'Het is wel verslavend, ja'

"Je zit echt te hopen op iets goeds. Als het iets slechts is, denk je: o, nog een pakketje dan."
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl