Discussie met AI

IBM-computer neemt het op tegen professionele debater

19 juni 2018 12:45 Aangepast: 19 juni 2018 12:45

Na kennisquizzen doen IBM-computers nu ook mee aan debatten. Project Debater gaat met kunstmatige intelligentie in discussie met professionals.

In 2011 haalde de AI-tak van IBM het wereldnieuws door de tv-quiz Jeopardy te winnen. Nu heeft het technologiebedrijf een nieuw doel: debatten. In een zaal vol journalisten heeft IBM voor het eerst zijn nieuwe experiment met kunstmatige intelligentie in werking gezet. Project Debater is een computer die meedoet aan debatten.

Op dit moment kan het systeem debatteren over zo'n honderd onderwerpen. In de showcase gaf het zijn mening over overheidssubsidie voor de ruimtevaart. Volgens de journalist van The New York Times reageerde het systeem in lichte mate op het betoog van zijn tegenstander, een debatprofessional uit Israël.

Zo zei Project Debater: "Een ander punt dat mijn opponent volgens mij maakte is dat er meer belangrijke dingen dan ruimteverkenning zijn om geld aan te besteden. Dat is wel heel makkelijk om te zeggen en ik betwist dit. Niemand zei dat dit het enige item op onze uitgavenlijst is."

Kinderschoenen

Het lukte de machine om volzinnen te maken, maar het was niet altijd accuraat of helemaal te volgen. IBM geeft zelf ook aan dat het project nog in de kinderschoenen staat, al zijn ze er al zes jaar mee bezig. Het bedrijf beweert dat het systeem in ongeveer veertig procent van de gevallen een 'zinvolle' bijdrage aan het debat levert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Alarmnummer stelt diagnose met kunstmatige intelligentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van