Ga naar de inhoud
Tech

Google komt met webversie voor sms-berichten op Android

Beeld © Getty

Android Berichten, de nieuwe berichten-app van Google, heeft nu net als WhatsApp en Telegram een webversie. Het voordeel van Android Berichten is dat je er ook sms-berichten mee kan versturen.

Om de webversie van Android Berichten te gebruiken, moet je de app op je Android-toestel installeren en openen. Daar vind je de optie 'Berichten voor het web' en kun je de QR-code op de pagina scannen - op dezelfde manier als WhatsApp Web. 

Sms en chat

Android Berichten, dat gratis te downoaden is, kan worden gebruikt om sms-berichten te versturen. Op die manier stuur je vanaf je desktop sms-berichten en kun je de inhoud van ontvangen sms-berichten kopiëren, zoals inlogcodes en adresgegevens. Het versturen van sms'jes gaat logischerwijs wel van je sms-bundel af.

Miniatuurvoorbeeld

De app moet de 'iMessage van Android' worden: gebruikers van Android Berichten kunnen namelijk onderling naar elkaar berichten versturen zonder dat het hun sms-bundel aantast. De berichten worden dan via het internet verzonden. Onder andere in de VS is deze functie al actief.

In Nederland werkt deze technologie, genaamd Rich Communication Services (RCS), nog niet, vertelt Thomas Haenen, hoofdredacteur bij Android Planet: "In Nederland zijn KPN, Vodafone en T-Mobile in ieder geval aangesloten bij dit initiatief. De providers zeggen aan de technologie te werken, maar een concrete releasedatum is er nog niet."

Encryptie

Naast berichten kun je met de app ook foto's, video's, audiobestanden en gifjes versturen. In tegenstelling tot iMessage en WhatsApp is Android Berichten niet versleuteld met end-to-end-encryptie, waardoor Google theoretisch gezien mee kan lezen met de berichten die je verstuurt en ontvangt.

Nog een chat-app?

De vraag is: zitten Android-gebruikers te wachten op nóg een chat-app van Google? De internetgigant heeft al Allo, een slimme chat-app die onder andere automatisch antwoorden op chat-berichten aanraadt. Of neem Hangouts, de app die het verouderde Gchat vervangt en in Gmail is geïntegreerd. Hangouts wordt nu gezien als de zakelijke chat-app.

Al jaren probeert Google succes te boeken op de markt voor chat-apps, en Android Berichten moet dat nu eindelijk gaan worden. Met meer dan twee miljard Android-gebruikers is de markt enorm, maar de vraag is: kan Google de concurrentie aan met Facebooks WhatsApp en Messenger of het Chinese WeChat, die nu de markt domineren.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl