Bright

'Apple domineert markt draadloze koptelefoons met AirPods'

15 juni 2018 09:24
Basketballer Dwight Howard met zijn AirPods. Beeld © Getty

De markt voor volledig draadloze koptelefoons groeit snel en Apple gaat met zijn AirPods met afstand aan kop.

Apple deelt geen aparte cijfers over de populariteit van zijn AirPods. CEO Tim Cook heeft eerder wel laten doorschemeren dat de draadloze oordopjes een groot succes zijn. Nieuwe cijfers van marktanalist Futuresource onderschrijven dat.

Volgens de analist is de wereldwijde markt voor volledig draadloze koptelefoons in één jaar tijd gegroeid met 178 procent. In die markt is Apple met een aandeel van 80 procent de absolute marktleider. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 79,1 miljoen draadloze koptelefoons verkocht, goed voor een omzet van ruim 4 miljard dollar.

LEES OOK: AirPods review: de draadloze toekomst is geweldig

Dominant

Van alle koptelefoons die in het eerste kwartaal werden verkocht, was 45 procent draadloos. Van alle oordopjes die verkocht werden, was 31 procent in het eerste kwartaal een volledig draadloos model. De dominantie van Apple leidt er volgens Futuresource toe dat andere fabrikanten hun prijs verlagen, tot onder de 150 dollar. AirPods kosten bij Apple 179 euro, al zijn ze bij andere verkopers vaak in de aanbieding voor 150 euro.

Dankzij de zogeheten W1-chip van Apple leggen AirPods sneller verbinding met iOS-apparaten en Macs, en ligt het energieverbruik lager dan bij concurrenten die enkel bluetooth gebruiken. Het aanstaande Bluetooth 5, dat voor alle fabrikanten beschikbaar komt, belooft daar op technisch vlak verandering in te brengen.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore