Ga naar de inhoud
Datacenter

Google koopt grond in Noord-Holland voor datacenter

In 2016 opende Google al een datacentrum in het Groningse Eemshaven. Beeld © ANP

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft recent voor 70 hectare aan land gekocht op het bedrijventerrein Agriport A7 in de Noord-Hollandse Middenmeer. Google wil de grond gebruiken voor de uitbreiding van zijn datacenters.

Dat laat het internetbedrijf weten op vragen van RTL Z. Of er daadwerkelijk een nieuw datacenter uit de grond wordt gestampt in de Wieringermeer is nog maar de vraag, want recent kocht het ook al stukken grond in Denemarken, Zweden en Luxemburg. Daarnaast behoort de uitbreiding van bestaande datacenters tot de mogelijkheden.

Op dit moment heeft Google een datacenter van 4,5 hectare in het Groningse Eemshaven. Afgelopen maart maakte de zoekgigant al bekend dit center voor een half miljard euro te willen uitbreiden. Dit om de groei van diensten als YouTube, Gmail en Google Maps op te vangen.

Opties openhouden

"We willen ervoor zorgen dat we opties hebben om het aantal datacenters in Europa verder uit te breiden als de groei van onze business daarom vraagt", aldus een woordvoerster van Google. "Deze locatie in Noord-Holland is een van de opties en er zal tijdig een beslissing worden genomen." Meer informatie wil het bedrijf niet geven.

Commercieel directeur van Agriport A7 Jack Kranenburg laat weten verheugd te zijn met de komst van de Amerikanen. Volgens hem is het niet de vraag of Google een datacenter gaat bouwen op zijn land, maar wanneer. Er is immers al een bouwvergunning ingediend. "Alle lichten staan op groen. Ik zou niet weten waarom het niet door zal gaan."

Bouwvergunning aangevraagd

De bouwvergunning, die niet op naam staat van Google of Alphabet maar op Nimble, gaat uit van een datacenter van zo'n 3 hectare op een perceel van 24 hectare. "De rest is voor faciliteiten als noodstroom, parkeren en beveiliging", aldus Kranenburg. "En het moet er natuurlijk ook een beetje knap uitzien."

Het datacenter is volgens hem goed voor de lokale economie. Niet alleen zorgt de bouw voor zo'n duizend arbeidsplaatsen, ook zijn er totaal nog eens vierhonderd mensen nodig om de faciliteit in de lucht te houden, waaronder it'ers en beveiligers.

Goed geregeld

Het is nu aan de gemeente Hollands Kroon om de bouwaanvraag te beoordelen. Hier voorziet de commercieel directeur van Agriport A7 geen problemen. De bouw van een datacenter past in het bestemmingsplan – Microsoft heeft even verderop al een datacenter staan – en ook verwacht hij geen moeilijkheden met het ontwerp. "Ze doen het niet voor het eerst. Je mag ervan uitgaan dat ze dat goed geregeld hebben."Ook de stroomvoorziening is dik in orde, aldus Kranenburg. Met de bouw van honderd moderne windturbines wordt Wieringermeer het grootste windpark op land van Nederland. Totaal zal het park goed zijn voor een productie van 480 MW, aldus Kranenburg. "Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt, maar dat is genoeg voor nu."