App-banen

Nederland is de vierde app-economie in Europa

14 juni 2018 16:07 Aangepast: 14 juni 2018 19:16

Met 167.000 banen is de Nederlandse economie voor app-ontwikkelaars de op drie na grootste van Europa.

Dat maakt Apple donderdag bekend in zijn nieuwe Europese banenoverzicht. In dat overzicht somt Apple alle banen op die samenhangen met zijn merk, zowel banen in zijn eigen Apple Stores als banen in bijvoorbeeld Europese datacentra waar iMessage, Siri en de iTunes Store op draaien. Daarnaast kent Europa volgens Apple miljoenen mensen die hun geld verdienen als app-ontwikkelaar, of aan de hand van een app.

Sinds de App Store tien jaar geleden opende, zijn daar volgens Apple in Europa 1,57 miljoen banen uit ontstaan en is er 20 miljard euro aan app-ontwikkelaars uitbetaald. Van alle Europese inkomsten wordt 92 procent buiten Europa verdiend. Het aantal banen in de Europese app-economie groeide volgens Apple de afgelopen twee jaar met 28 procent.

Dichtheid

Het Verenigd Koninkrijk is met 291.000 banen in de app-sector de grootse in Europa, gevolgd door Duitsland met 262.000 banen en Frankrijk met 220.000 banen. Nederland staat met 167.000 banen op de vierde plaats en heeft samen met Finland de grootste dichtheid van app-ontwikkelaars in Europa. Van alle Nederlandse banen is volgens Apple 2 procent een functie in de app-economie.

Amsterdam is goed voor 89.000 banen in de app-economie en is daarmee na Londen en Parijs de derde grootste stad in Europa. In Rotterdam werken 33.000 mensen in de app-economie, in Utrecht 22.000 en in Eindhoven 20.000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlands appbedrijf wint Apple Design Award

Belangrijke Nederlandse apps

Apple noemt Proloquo2Go, Studies and Hidden Folks als belangrijke apps die zijn gemaakt in Nederland. Proloquo2Go is een app waarmee kinderen met autisme makkelijker leren praten.

De game Hidden Folks werd vorig jaar door Apple bestempeld als beste iPad-game van het jaar. Daarin moet je zoeken naar verstopte poppetjes en objecten op grote getekende zoekplaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van