Tech

Apple maakt kraken iPhone via usb lastiger

14 juni 2018 00:04 Aangepast: 14 juni 2018 10:21
De iPhone X is Apples nieuwste smartphone. Beeld © Getty

Apple maakt het in zijn nieuwe besturingssysteem iOS 12 voor veiligheidsdiensten, hackers en kwaadwillenden nog moeilijker om de iPhone te kraken. Als het toestel via de USB-poort aan een computer wordt gekoppeld, vraagt het sneller om de pincode.

Dat heeft Apple laten weten aan persbureau Reuters. Gespecialiseerde inlichtingenbedrijven zoals GrayShift en Cellebrite hebben apparatuur en software ontwikkeld om het toestel via de USB-poort binnen te komen.

Deze apparaten omzeilen de beveiliging die ervoor zorgt dat je maar een beperkt aantal pincodes kan invoeren. Beide bedrijven claimen alle iPhones, waaronder de nieuwe iPhone X, te kunnen kraken. 

Tijdlimiet

Straks gaat dat niet meer: Apple voert een limiet in waardoor het toestel nog maximaal een uur van buitenaf kan worden benaderd. Als de iPhone een uur lang niet is ontgrendeld moet er een pincode worden ingevoerd voordat een USB-apparaat verbinding mag maken.

Bedrijven die de beveiliging nu nog weten te omzeilen, bieden tegen betaling hun diensten steeds vaker aan. Aan politie en justitie bijvoorbeeld, maar mogelijk maken ook criminelen van dezelfde technlogiën gebruikt. De bedrijven bieden apparatuur te koop aan voor duizenden dollars, maar zijn ook bereid losse toestellen te kraken voor 50 dollar (45 euro). 

Criminelen en spionnen

Apple zegt de nieuwe beveiliging niet in het leven te roepen om justitiële opsporingsdiensten te dwarsbomen, maar om zijn gebruikers te helpen in landen waar de wet hen minder bescherming biedt. Ook wijst Apple erop dat criminelen en spionnen gebruikmaken van dezelfde technieken als justitie om de beveiliging van de iPhone te omzeilen.

Tien jaar iPhone: zo begon het

Vorig jaar bestond de iPhone tien jaar. Een duik in de geschiedenis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van