Peperdure data

Video's streamen op cruiseschip: rekening van 12.000 euro

13 juni 2018 18:49 Aangepast: 14 juni 2018 15:54
Cruiseschip (archieffoto) Beeld © iStock

Een Duitse jongen die een paar video's op zijn smartphone bekeek aan boord van een cruiseschip kreeg daarvoor een rekening van 12 duizend euro gepresenteerd. En dat bleek geen foutje.

Een Duits gezin heeft een telefoonrekening van 12.000 euro gekregen nadat de 12-jarige zoon tijdens een cruise van het Duitse Kiel naar het Noorse Oslo wat filmpjes had gestreamd op zijn telefoon. Dat meldt de zender NDR1 Welle Nord.

De jongen had 'slechts' 470 MB had verbruikt, maar hij bleek met zijn telefoon automatisch verbinding te hebben gemaakt met een mobiel netwerk dat werkte met een dure satellietverbinding van provider Telenor Maritime. Scheepvaartmaatschappij Color Line waarschuwt passagiers voor hoge kosten van dit netwerk en biedt tegen een redelijke vergoeding wifi aan.

Het telefoonbedrijf heeft uit coulance de rekening verlaagd tot 5000 euro. Het Berlijnse gezin heeft echter een advocaat ingeschakeld om de rekening aan te vechten.

Aan boord? Mobiele data uit

Passagiers van cruiseschepen kunnen het beste hun mobiele verbindingen uitschakelen, zodat hun smartphones niet automatisch verbinding maken met mobiele netwerken aan boord die met satellietproviders werken. Behalve Color Line gebruikt onder andere ook Stena de diensten van Telenor Maritime.

In juni 2017 werden de roamingkosten binnen de EU afgeschaft, maar dat gold alleen voor reguliere mobiele netwerken. Voor satellietnetwerken aan boord van onder meer schepen en vliegtuigen gelden de maximumtarieven voor dataverkeer niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel meer internetten op vakantie zonder roamingkosten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore