Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van speakers tot LEGO

IKEA showt spannende samenwerkingen

12 juni 2018 00:11 Aangepast: 13 juni 2018 15:35

IKEA's samenwerkingen met bekende designers en merken leiden tot opvallende nieuwe producten. Ingeborg was bij het IKEA-event in Zweden en zet haar favorieten op een rij.

Het is 75 jaar geleden sinds in het Zweedse dorpje Älmhult IKEA als postorderbedrijf van start ging. Het is ook het jaar van overlijden van Ingvar Kamprad, de 'IK' van IKEA. Kortom: 2018 is een memorabel jaar voor het Zweedse woonwarenhuis. Maar de toekomst die IKEA afgelopen week in Älmhult aan ons presenteerde, blijkt nog altijd vernieuwend, vooruitstrevend en ambitieus. 

De uit Nederland afkomstige directeur van Ikea of Sweden, Peter van der Poel, presenteerde tijdens het IKEA-event Democratic Design Days het resultaat van wat de research-en-designafdeling in samenwerkingen met toonaangevende ontwerpers op de markt gaat brengen. We droppen even wat namen.

Een Louis Vuitton voor bijna niets

Louis Vuitton-designer Virgil Abloh ontwierp voor zijn label Off-White een vloerkleed met de opdruk van een IKEA-kassabon en een kartonnen IKEA-tas met het woord ‘sculpture’. Ze zijn onderdeel van een interieur dat millennials weer tot thuis zijn moet verleiden. De Mona Lisa wordt zelfs ingezet.

Markerad ligt volgend jaar in de winkels.

Alles voor een feestje

Niet alleen voor de cocktailbekers in Tiki-stijl en de bijzettafel voor de borrelnootjes ga je naar IKEA als je een feestje geeft. Naast de zilveren jas en tas van het materiaal Tyvek, die mijn persoonlijke favoriet zijn, viel ik voor de muziekset uit de serie Frekvens gemaakt met Teenage Engineering. Draagbare bluetoothspeakers zijn er zat, maar deze is modulair en kun je uitbreiden met discolampen en een beatboxmodule.

Frekvens, limited edition, ligt in juli 2019 in de IKEA-winkels.

Chaos en fun van Colette in de studeerkamer

Voor een habbekrats haal je designstukken in huis van de oprichter van de inmiddels gesloten Franse conceptstore Colette Sarah Andelmann en Darcel Disappoints (zijn iconische beeld is het zwarte ei met cycloop-oog). De cute maar ook cynische beeldentaal geeft alles voor de studeerkamer, van notitieboekje tot een nieuwe cover voor je Klippan-bank, een beetje meer plezier en chaos.

Vanaf juni 2019 ligt Förnyad bij de lokale IKEA.

Meegenomen van Mars

Uit het Mars Desert Research Station nam IKEA mee wat wonen in de toekomst kan betekenen. In de steeds kleiner wordende woonruimte op aarde kunnen we een nieuw lichtgewicht materiaal verwachten, dat mettertijd van patroon verandert. Het spannendst was hoe schone lucht wordt gemaakt door niet alleen een design-luchtfilterapparaat, maar ook door keramieken tegels en luchtzuiverende gordijnen.

Rumtid is te koop vanaf 2020.

LEGO, Adidas, Olafur Eliasson en meer

Tijdens het event werd ook onthuld met wie vanaf dit jaar wordt samengewerkt. Die namen zijn zo mogelijk nog spannender en onverwachter. Zo gaat IKEA samenwerken met LEGO. Ik gok dat het iets gaat worden dat met opbergen en opruimen in de woonkamer te maken heeft.

Maak ook je borst maar nat voor Adidas, wat producten voor een work-out in huis gaat opleveren. De IJslandse lichtkunstenaar Olafur Eliasson zoekt met IKEA verder voor zijn Little Sun-solarlampen. De werkvloer wordt aangepakt door topontwerper Stefan Diez, waarbij de kantoren van Ikea zelf de testomgeving worden. 

Met Saint Heron wordt dubbel gebruik in architectuur en interieur verkend, waarvan de uitkomsten vooralsnog naar zich laten gissen. Verwacht heel concreet een gaming chair die na een 3D-scan in het Zweedse woonwarenhuis perfect op jouw maat is.

Over 12 jaar helemaal circulair

Hoe IKEA vooruitdenkt met de vernieuwers van onze leefomgeving, is nog niet eens alles. Het bedrijf belooft nu ook om over 12 jaar compleet circulair te zijn. Het einde van spaanplaat Billy, dus. En tussendoor effenen de Zweden ook even wereldwijd het pad voor veganistisch eten met gehaktballetjes en knakworsten.

Way to come and way to go voor de pioniers van de flat pack met het zeskantige sleuteltje. Ik stel voor dat we als eerbetoon postuum de imbussleutel hernoemen tot IKEA-sleutel. IKEA zelf is overigens over op een ander systeem met een houten deuveltje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze speakers maakt Ikea samen met Sonos

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore