Ga naar de inhoud
ID-fraude

Nederlands bedrijf vervangt wachtwoord door biometrie

Beeld © Biocryptology, Antonio Banderas met een vingerafdrukscanner van Biocryptology

Door de toename van identiteitsfraude maken wachtwoorden plaats voor inloggen met vingerafdrukken, irisscans, selfies en stemherkenning. Daar hoopt ook het Spaans-Nederlandse bedrijf Biocryptology mee te scoren. Acteur Antonio Banderas is alvast fan.

We loggen al twintig jaar in met wachtwoorden en e-mailadressen. Hoe weet iemand zeker of jij het echt bent? "Niemand weet het", zei de Britse fintech-expert David Birch er deze week over tijdens Money2020 in Amsterdam. Hij ziet een oplossing in biometrie: het gebruikt unieke persoonlijke kenmerken, zoals vingerafdrukken of stemmen om je identiteit vast te stellen.

Er gaan steeds meer dieven aan de haal met de identiteit van een ander. Naar schatting van het CBS telde Nederland in 2016 2,5 miljoen voorvallen van identiteits-, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten. Biometrie kan een oplossing bieden en krijgt dankzij bedrijven zoals Apple steeds meer voet aan de grond. Zo loggen steeds meer consumenten in op hun telefoon met een vingerafdruk.

"Dankzij de grote bedrijven heeft ook onze technologie een vlucht genomen", vertelt Ted Oorbals, ceo van Biocryptology. Het beveiligingsbedrijf presenteerde deze week een app die consumenten in staat moet stellen om via één login toegang te krijgen tot al hun accounts: verzekeraars, webwinkels, banken. Maar ook je auto of huis. Handig, want 'het lukt bijna niemand om al die moeilijke wachtwoorden te onthouden', zegt Oorbals.

Geld overmaken

Wil je bijvoorbeeld geld overmaken via je bank, dan maakt Biocryptology gebruik van je bestaande identiteitsgegevens. "De bank heeft jou al grondig gecheckt, omdat het onder meer witwassen wil tegengaan", zegt Oorbals. Het bedrijf moet daarvoor wel een samenwerking hebben met de bank.

Het werkt een beetje zoals iDeal. De consument gaat naar de bank of webwinkel waar een transactie wordt gedaan. Op het moment dat er betaald moet worden kies je voor 'betalen met Biocryptology'. De winkel of bank communiceert dan met de app van het bedrijf om de transactie te kunnen voltooien. In plaats van een code, gebruik je nu je vingerafdruk om de betaling goed te keuren. "Het zou ook kunnen met een selfie", zegt Oorbals.

Verkoop aan banken

De ondernemer noemt het een oplossing voor consumenten, die moet worden verkocht aan bedrijven. Op dit moment wordt de app bijvoorbeeld getest door een Nederlandse bank van wie hij de naam niet wil noemen. De app is voor consumenten gratis te downloaden, maar komt ook als premiumversie beschikbaar voor een euro per maand. Die versie krijgt volgens de ceo extra mogelijkheden om in te kunnen loggen.

Omdat het bedrijf gegevens verifieert via derden hoeft het geen persoonlijke gegevens op te slaan. "Dat maakt ons uniek", zegt Oorbals. Diefstal van identiteit is niet mogelijk, want er valt niets te stelen." Daardoor heeft het bedrijf naar eigen zeggen ook geen problemen met de nieuwe privacywet.

Niet overal toepassen

Volgens Ruud Huijts, voorzitter van de Vereniging voor Biometrie (VVBI) en adviseur op dit gebied, heeft de commerciële toepassing van biometrie als identificatiemiddel een vlucht genomen de laatste jaren. "We hebben het point of no return wel bereikt", zegt hij.

Dat betekent volgens de kenner echter niet dat het altijd en overal maar moet worden toegepast. "Ook bedrijven zoals Apple beweren dat ze de gegevens niet opslaan en dat het alleen op de eigen telefoon staat. Maar controleer maar eens of dat echt zo is." Het bedrijf gebruikt inmiddels ook al gezichtsherkenning, dat veiliger zou zijn dan de vingerafdruk.

Niet noodzakelijk

Daarbij is het weggeven van persoonlijke gegevens lang niet altijd noodzakelijk. "In veel gevallen, zoals inloggen op je telefoon, volstaat een wachtwoord prima", zegt hij. Op andere gebieden is biometrie juist een heel geschikte oplossing, vindt Huijts.

"Bij financiële transacties moet je kunnen vertrouwen op de persoon waarmee je zakendoet. Er is een hoog niveau van vertrouwen nodig dat met behulp van biometrische gegevens kan worden gegeven. Ik ken dan geen betere oplossing dan deze", aldus Huijts.

Veel risico

Die vlieger gaat ook op bij de beveiliging van belangrijke panden of locaties met een hoog risicoprofiel, zoals luchthavens. "De overheid gebruikt ook biometrische gegevens om bijvoorbeeld zedendelinquenten te volgen en op te sporen", weet Huijts.

Het zijn daarom ook de bedrijven die daarop inspelen die het meest kansrijk zijn, denkt de adviseur.  "In Nederland heb je een aantal kleinere en grotere partijen op dit gebied, die bijvoorbeeld de hardware leveren voor toegangspoortjes op Schiphol."

Friese miljonair en Antonio

Biocryptology, dat eerder een aantal hardware-oplossingen ontwikkelde, pakt het ondertussen groots aan. Het bedrijf wist zeker 20 miljoen euro aan investeringen te versieren voor de ontwikkeling van de techniek, onder meer van de Friese miljonair Klaas Zwart.

Ook strikte het bedrijf Antonio Banderas als ambassadeur en aandeelhouder. "Dat is gegaan via het netwerk van Zwart", vertelt Oorbals. Banderas maakt zich inmiddels sterk voor een wereld zonder identiteitsfraude. Dat wil Biocryptology zelf ook gaan doen door een deel van de omzet uit de app te schenken aan organisaties die hieraan werken.

"Dat is waar het om gaat", zegt Oorbals." De slachtoffers van identiteitsfraude zijn een grote vergeten groep."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl