Ga naar de inhoud
Betaalapp

Binnenkort betalen met QR-code bij Spar en Bruna

Beeld © ANP

Even een qr-code scannen met je smartphone en vervolgens met je vingerafdruk of pincode je boodschappen afrekenen. Vanaf deze zomer is het mogelijk om bij een aantal winkelketens in Nederland te betalen met Payconiq.

Payconic, opgericht in 2015, heeft deals gesloten met Spar, Primera en Ici Paris XL. Ook met onder andere Bruna, Karwei, Coop, Dekamarkt, Dirk en Zeeman heeft het bedrijf afspraken gemaakt. Payconiq, voortgekomen uit de fintechkamer van ING, heeft grote ambities. In de woorden van topman Guido Vermeent: "De grootste betaalapp van Nederland worden." 

Die ambities liepen wel vertraging op, want in eerste instantie wilde Payconiq in de zomer van vorig jaar al gelanceerd worden. Dat duurde een jaar langer omdat het ontwikkelen en testen van de app toch meer tijd in beslag nam dan verwacht. 

Dat kwam onder meer doordat het bedrijf banken als aandeelhouder heeft, die zeker wilden weten dat het veilig was, legt Vermeent uit. "Dat werkt toch anders dan bij een normale startup." De app is sinds begin dit jaar getest door zo'n 20.000 klanten van ING en Rabobank.

Betaald per transactie

Daarnaast moesten alle features van de app klaar zijn voordat ze geschikt waren voor een breder publiek, met als belangrijkste een spaarpuntensysteem waarmee per transactie automatisch sparen en korting krijgen.

Het bedrijf zelf verdient geld per transactie: winkeliers betalen 0,06 euro per betaling via de app, webshops 0,12 euro. 

Grote afwezige op de lijst met bedrijven die beloofd hebben met Payconiq te gaan samenwerken is Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland. "Maar je kunt je voorstellen, dat wij, met onze ambities, overal willen zijn waar de klant is, of het nu gaat om de bakker om de hoek, een grote supermarkt of webshop", zegt Vermeent. Albert Heijn wil alleen kwijt dat 'met ons geen deal is gesloten'. 

Alle banken

Om met de app te kunnen betalen moet je je bankrekening aan je telefoonnummer koppelen. De app werkt zowel op Android als op Apple-telefoons en alle Nederlandse banken doen mee. Geld overmaken naar vrienden of kennissen is ook mogelijk, mits zij de app hebben geïnstalleerd.

Het bedrijf is al actief in België en Luxemburg, daar is de app meer dan een miljoen keer gedownload. Aandeelhouders zijn ING, ABN Amro en de Volksbank. Ook ABN Amro deedmee, maar dat bedrijf stapte eruit vanwege het succes van Tikkie.

'Tikkie geen concurrent'

Tikkie heeft inmiddels 2,5 miljoen gebruikers en werd tijdens Koningsdag een recordaantal keer gebruikt: gemiddeld maar liefst 1 keer per seconde.

Bij Payconiq zien ze die app overigens niet als concurrent. "Dat is alleen een betaalverzoek-app, dit gaat verder, omdat je er ook mee kan betalen zoals met je pinpas", zegt Vermeent. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl