Ga naar de inhoud
Ook opties voor ouders

Zo wil Apple overmatig schermgebruik tegengaan in iOS 12

Gebruikers van iPhones en iPads kunnen binnenkort instellen hoelang ze bepaalde apps per dag mogen gebruiken. Ze krijgen reminders als ze hun limiet hebben beperkt. Het is een van de functies in het nieuwe iOS 12 die overmatig schermgebruik moet tegengaan.

Apple voegt nieuwe functies toe aan zijn mobiele besturingssysteem iOS die gebruikers moeten helpen om hun schermtijd te beperken. Dat heeft Apple vanavond in de Amerikaanse stad San Jose aangekondigd tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC. Apple toonde een serie nieuwe functies in iOS 12, dat later dit jaar verschijnt. Alle iPhones en iPads die nu iOS 11 draaien zijn later dit jaar te updaten naar iOS 12.

De nieuwe functies moeten gebruikers meer inzicht geven in hoeveel tijd ze op hun apparaten doorbrengen. Zo wordt het mogelijk om in te stellen hoeveel minuten een app per dag gebruikt mag worden. Gebruikers van iOS krijgen dan automatisch een notificatie als ze de limiet hebben bereikt. Ze kunnen de desbetreffende app overigens nog wel gebruiken. De tijdslimieten gelden voor alle iPhones en iPads van een gebruiker.

Opties voor ouders

Ouders krijgen meer opties om beperkingen voor hun kinderen in te stellen. Zo kunnen ouders bepalen tussen welke tijdstippen hun kinderen een iPhone of iPad niet kunnen gebruiken. De limieten voor kinderen zijn ook voor bepaalde soorten apps of individuele apps in te stellen.

Het nieuwe onderdeel Schermtijd toont in iOS 12 uitgebreide overzichten van het gebruik van apparaten en apps. Elke week krijgen gebruikers een samenvatting van hoe ze hun iPhone of iPad hebben gebruikt. Ze zien bijvoorbeeld hoeveel tijd ze hebben besteed aan social media of entertainment, of hoelang ze hun apparaat na bedtijd hebben gebruikt.

Notificaties beheren

Apple breidt ook de 'niet storen'-functies uit met meer mogelijkheden, zoals het instellen van een eindtijd, het aangeven van het 'niet storen' gedurende een hele avond of op een bepaalde locatie. Ook wordt het makkelijker om 's nachts niet meer gestoord te worden door allerlei notificaties van apps.

Gebruikers krijgen meer opties om het ontvangen van meldingen te beheren. De virtuele assistent Siri gaat voorstellen om notificaties van bepaalde apps uit te zetten. Ook worden meerdere soortgelijke meldingen voortaan gegroepeerd weergegeven, wat het thuisscherm overzichtelijker moet maken.

Verslaving tegengaan

Met de nieuwe tools komt Apple tegemoet aan de kritiek van twee grote investeerders, die het bedrijf eerder dit jaar opriepen maatregelen te nemen om overmatig gebruik van iPhones te bestrijden. 

Veel techexperts hebben de afgelopen maanden hun zorgen geuit over het verslavende karakter van smartphones en sociale media. Zo richtten voormalige medewerkers van Facebook een organisatie op om scholieren, ouders en docenten te wijzen op de gevaren van sociale-mediaverslaving.

Android

Google kondigde onlangs vergelijkbare nieuwe functies tegen overmatig telefoongebruik aan voor de aanstaande Android-versie. Android-gebruikers kunnen eveneens per app een tijdslimiet instellen. Een andere nieuwe Android-functie toont alles op de telefoon in zwart-wit als het tijd is om te gaan slapen.

Zowel Apple als Google brengen de nieuwe versies van hun mobiele besturingssystemen dit najaar uit.

Ons commentaar

Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande was aanwezig bij WWDC 2018 en geeft in deze video zijn commentaar op het nieuws:

De
Lees ook
De belangrijkste nieuwe functies in iOS 12