Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Overname

Microsoft koopt codeplatform GitHub: 7,5 miljard dollar

04 juni 2018 16:27 Aangepast: 04 juni 2018 16:33
Mede-oprichter en GitHub-ceo Chris Wanstrath. Beeld © Getty Images

Microsoft heeft het platform voor software-ontwikkelaars GitHub gekocht voor 7,5 miljard dollar (6,4 miljard euro) in aandelen. Veel ontwikkelaars lijken dat maar niets te vinden en stappen over naar de in Utrecht opgerichte concurrent GitLab.

Na eerdere geruchten bevestigde Microsoft vandaag dat het GitHub koopt. GitHub is een populair platform waar software-ontwikkelaars. Op het platform kan softwarecode voor projecten worden bewaard en kunnen programmeurs er samen aan werken op een manier die vergelijkbaar is met Google Docs.

'GitHub blijft GitHub'

In hun persberichten benadrukken Microsoft en GitHub dat de overname geen einde zal maken aan het open en toegankelijke karakter van het platform. "Samen zullen Microsoft en GitHub het ontwikkelen van software makkelijker, toegankelijker, intelligenter en opener maken", aldus GitHub op Twitter.

Mede-oprichter en ceo Chris Wanstrath van GitHub erkent in een blog dat Microsoft tien jaar geleden door veel mensen als vijand van open source software werd gezien. "Open source en zakendoen, zeiden mensen destijds, gingen samen als olie en water." Maar volgens Wanstrath is dat inmiddels veranderd.

Vlucht naar Gitlab

Desondanks lijken niet alle ontwikkelaars blij met de komst van Microsoft. Een grafiek die weergeeft hoeveel projecten vanuit GitHub op het platform van concurrent GitLab worden ingevoerd, toont aan dat veel ontwikkelaars direct na de aankondiging van de overname hun projecten verhuizen of in elk geval ook op het andere platform zetten.

Sytse Sijbrandij, oprichter en ceo van GitLab die tegenwoordig in San Francisco woont, kwam wat eerder terug van zijn weekendje weg ter ere van een huwelijksjubileum toen het nieuws van de overname van GitHub naar buiten lekte via persbureau Bloomberg.

Sijbrandij zei vannacht in een YouTube-video dat hij verwacht dat GitLab voorlopig de grote drukte van de verhuizingen wel aankan. "We proberen gitlab.com online te houden tijdens de drukte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Utrechtse startup Gitlab haalt 17 miljoen euro op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore