'Techsploitation'

Anti-techprotest blokkeert Google-bussen

01 juni 2018 14:15 Aangepast: 01 juni 2018 14:49

Demonstranten hebben donderdag in San Francisco tijdens een protest tegen 'uitbuiting' door grote techbedrijven een blokkade opgeworpen met elektrische stepjes. Zo hielden ze bussen met Google-werknemers tegen.

De demonstratie begon donderdagochtend om kwart voor negen, meldt Business Insider. De demonstranten die mondkapjes droegen en waren gehuld in witte laboratorium-outfits, gooiden de steppen neer op een kruispunt en ontrolden een spandoek met de tekst 'Techsploitation is toxic'. Zo blokkeerden zij elf bussen en verscheidene auto's.

Het protest was gericht tegen de ongelijkheid en het daklozenprobleem in San Francisco. De demonstranten houden de plaatselijke politiek en de techbedrijven hiervoor verantwoordelijk. "Stepjes hebben hier meer rechten dan mensen", aldus een van de demonstranten tegenover Business Insider.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Predikant hekelt Silicon Valley: geen ruimte meer voor armen

Tenten

Eind april ontruimde San Francisco tentenkampen voor daklozen in de stad. "We gaan ervoor zorgen dat ze niet terugkomen", zei burgemeester Mark Farrell bij die gelegenheid. De demonstranten zongen donderdag dat het nu tijd was dat Google "van onze straten verdwijnt". Het steekt hen dat de gemeente techbedrijven beter behandelt dan arme of dakloze inwoners van de stad.

De symbolen van die voorkeursbehandeling voor techbedrijven zijn de bussen waarmee Google, Apple en andere techbedrijven hun werknemers naar kantoor brengen, én de grote aantallen elektrische huurstepjes van startups die de afgelopen maanden zijn opgedoken in het straatbeeld van San Francisco en andere Amerikaanse steden.

Dakloze buren

Het is overigens niet zo dat San Francisco helemaal niets doet tegen de bussen en stepjes. Zo moeten de bussen van Google en andere bedrijven inmiddels geld betalen om gebruik te mogen maken van de infrastructuur van San Francisco.

En ook tegen de stepjes heeft de gemeente maatregelen genomen: bedrijven mogen de elektrische stepjes binnenkort alleen nog aanbieden als ze een vergunning hebben. San Francisco start daartoe een pilot-programma waarbij vijf bedrijven vergunningen krijgen voor elk maximaal vijfhonderd stepjes.

Volgens de demonstranten gaan de recente maatregelen tegen de stepjes echter niet ver genoeg. Zij verwijten het stadsbestuur dat het met het vergunningenstelsel slecht gedrag beloont van bedrijven die zonder toestemming waren begonnen met het aanbieden van de voertuigen. "Hallo stadsbestuur, waar blijft het 'pilot-programma' voor onze dakloze buren?', luidde de tekst op het bord dat een demonstrante meedroeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google maakt van 'don't be evil' een voetnoot

Huizenprijzen

De bussen van Google en andere techbedrijven zijn vaker het mikpunt geweest van protestacties van demonstranten die de techbedrijven verwijten dat zij de huizenprijzen in San Francisco opdrijven.

Het protest van donderdag duurde twee uur. Aan het begin dreigde de demonstratie even uit de hand te lopen toen een man uit een van de geblokkeerde bussen stapte om de stepjes te verwijderen. "Het is niet eerlijk. Jullie pakken de verkeerde mensen", zei hij tegen de demonstranten die de stepjes teruglegden. De politie adviseerde de man vervolgens om weer in de bus te gaan zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Techbedrijven sturen ons terug naar de 19e eeuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van