Bright

Onze verwachtingen: dit gaat Apple maandag aankondigen

02 juni 2018 13:23 Aangepast: 02 juni 2018 13:23
Beeld © Getty

Op maandag 4 juni start het jaarlijkse Apple-ontwikkelaarscongres WWDC. Apple toont daar nieuwe versies van iOS en macOS en mogelijk nieuwe hardware. De verwachtingen op een rij.

De jaarlijkse World Wide Developer Conference (WWDC) wordt maandag 4 juni om 19:00 Nederlandse tijd afgetrapt met een openingspresentatie. Tijdens de keynote toont Apple traditiegetrouw de nieuwste versie van zijn software, dit jaar onder meer iOS 12 en macOS 10.14.

Nieuwe hardware zoals een iPhone, iPads en Macs is ook mogelijk. De afgelopen tijd waren er al tal van geruchten over zaken waar Apple aan werkt. We vatten de meest waarschijnlijke geruchten hieronder samen.

iOS 12

Begin dit jaar lekte uit dat Apple nieuwe grote functies deze keer bewust heeft vertraagd. Jaar na jaar lag de nadruk steeds op het toevoegen van nieuwe functies, wat ten koste ging van de betrouwbaarheid van iOS. Apple kwam de afgelopen jaren inderdaad vaker in het nieuws met bugs en beveiligingslekken dan gebruikelijk.

Met iOS 12 zou Apple de beveiliging en prestaties van het systeem willen verbeteren. Ook zou het ontwerp worden aangepakt. Onder meer het thuisscherm, Mail, de camera en de fotobewerker krijgen naar verluidt een nieuw uiterlijk. Daarbij zou Apple nieuwe tools aankondigen die bijhouden hoeveel tijd je op je telefoon zit

Verder zou het mogelijk worden om Animoji in FaceTime te gebruiken en worden verruimde functies voor oudercontrole verwacht. Apple beloofde die functies eerder dit jaar al. Daarnaast zou de NFC-chip meer functies krijgen, waardoor de iPhone straks wellicht als ov-chipkaart te gebruiken is.

macOS 10.14

Met de nieuwste versie van macOS zou Apple grotendeels hetzelfde van plan zijn als met iOS 12: verfijnen en bijschaven. Er zijn wat geruchten over een uitbreiding van Siri op de Mac, met ondersteuning voor HomeKit - Apples platform waarmee je slimme apparaten aanstuurt. 

Ook zouden er plannen zijn om apps voor Mac en iOS met elkaar te combineren. Apple zou werken aan een nieuw softwareplatform dat het voor ontwikkelaars makkelijk zou moeten maken om één app zowel voor iOS als Mac uit te brengen. Het project, intern bekend als 'Marzipan', zou vooral de Mac goed doen. Waar iOS een bruisende App Store heeft, is het aanbod op de Mac een stuk minder.

Het is de vraag of ook dit project op de lange baan is geschoven door Apple. Het dichter bij elkaar brengen van iOS en macOS klinkt niet als een simpele taak en zeker niet iets dat je doet terwijl je een pas op de plaats maakt. 

Thumbnail

De Macbook Pro met touchscreenbalk is alweer twee jaar te koop (beeld: RTL)

watchOS en tvOS

Ook de software voor Apple Watch en Apple TV krijgen kleine updates. De Apple Watch krijgt vermoedelijk de mogelijkheid om de slaap van de gebruiker bij te houden, nadat Apple vorig jaar slaapmetingsbedrijf Beddit overnam. Ook zou het aantal fitnessfuncties van het horloge worden uitgebreid.

De grootste vernieuwing zou weleens het openstellen van de wijzerplaat van de Apple Watch kunnen zijn. Nu kunnen gebruikers alleen kiezen uit wijzerplaten die door Apple zelf zijn gemaakt, in tegenstelling tot bij Google's Wear OS waarbij gebruikers naar hartelust kunnen kiezen uit duizenden wijzerplaten.

tvOS moet nog steeds ondersteuning krijgen voor surroundsoundsysteem Dolby Atmos. Een uitrol van de TV-app naar andere landen zou welkom zijn: in de app wordt de inhoud van tal van streamingdiensten samengepakt en in één heldere interface gegoten.

Mogelijk horen we daarnaast voor het eerst officieel iets over de videostreamingdienst waar Apple aan werkt. Het is al duidelijk dat Apple verschillende series aan het ontwikkelen is, in de trant van Netflix en HBO, maar hoe die series uiteindelijk worden aangeboden is nog niet bekend.

Siri

Siri blijft achter op nieuwere assistenten van Amazon en Google en Apple moet daar verandering in brengen.Daar werkt het bedrijf hard aan, bleek eerder dit jaar. Toen stapte voormalig Google-topman John Giannandrea over naar Apple. Giannandrea was bij Google het hoofd van de ontwikkeling voor kunstmatige intelligentie en machine learning, bij Apple heeft hij een vergelijkbare functie.

Mogelijk was Apple ook voor het wegkapen van Giannandrea bezig met het verbeteren van Siri, en zien we dit jaar tijdens WWDC de eerste stappen van de inhaalslag die het bedrijf moet maken. Denk aan meer integraties tussen apps en Siri, en bijvoorbeeld de mogelijkheid om Siri vervolgvragen te stellen.

Waarom Amazon Alexa en Google Assistant voorlopen op Siri:

Nieuwe iPad Pro-modellen

De reguliere iPad werd eind maart vernieuwd en de Pro-modellen zijn vorig jaar tijdens WWDC voor het laatst vernieuwd. Geruchten over een nieuwe opfrisbeurt stammen alweer van eind vorig jaar. Toen zei de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo dat de iPad Pro hetzelfde ontwerp zou krijgen als de iPhone X.

Dus: smallere randen, geen thuisknop en bediening met gebaren en ontgrendelen met Face ID. De chip wordt waarschijnlijk de A11 Bionic-chip die al in de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X zit. De Apple Pencil zou mogelijk ook vernieuwd worden.

Bekijk ook Brights video over de huidige iPad Pro met iOS 11:

Nieuwe MacBooks

Zo'n beetje alle MacBooks zijn sinds de vorige WWDC niet meer van een update voorzien, waardoor de komst van nieuwe modellen logisch zou zijn. Het is vooral de vraag hoe nieuw: alleen nieuwe Intel-chips, of krijgen we meer vernieuwingen te zien?

Een welkome verandering zou een verbeterd toetsenbord zijn. Recente MacBook-modellen hebben allemaal een toetsenbord met vlindermechaniek. Die blijkt in de praktijk gevoeliger dan de bedoeling kan zijn geweest. Een kruimel, wat zand of stof kan al genoeg zijn om een knop klem te laten zitten. Onlangs werd Apple aangeklaagd om het toetsenbord. Grappig genoeg heeft het bedrijf eerder dit jaar een mogelijke oplossing zelf al gepatenteerd: het anti-kruimel-toetsenbord.

iPhone SE 2

Er gaan al maanden hardnekkige geruchten over een nieuwe iPhone SE. De kleine iPhone in het aanbod van Apple zou een opvolger krijgen, vermoedelijk met dezelfde afmeting en grotendeels hetzelfde ontwerp. Het is niet helemaal duidelijk of alleen het binnenwerk wordt vervangen met nieuwere chips en camera, of dat er ook een nieuw scherm komt met mogelijk dunnere randen.

Ook zou het zomaar kunnen dat een nieuwe iPhone SE helemaal niet tijdens WWDC wordt getoond. Het eerste model had zijn eigen evenement en verder worden nieuwe iPhones steevast in september gepresenteerd.


Thumbnail

De iPhone SE kwam uit in 2016, onder andere in het roze (beeld: RTL)

AirPower, nieuwe HomePod?

Het zou leuk zijn als Apple Pay eindelijk in Nederland beschikbaar zou komen. In veel omringende Europese landen is betalen met je iPhone of Apple Watch al mogelijk. Eerdere uitbreidingen van het aantal landen werden ook al eens tijdens WWDC gepresenteerd, dus we duimen ook dit jaar weer.

Verder hebben we sinds de introductie van de iPhone X niets meer gehoord van AirPower. De laadmat kan tegelijkertijd een iPhone, Apple Watch en AirPods opladen. Wie weet vertelt Apple tijdens WWDC waar AirPower blijft.

Als laatste: hoewel de HomePod na vertraging pas een paar maanden beschikbaar is in de eerste landen, zou Apple werken aan een kleiner en goedkoper model. Mogelijk gaat het daarbij om een Beats-speaker met Siri-ondersteuning.

Volg WWDC bij Bright

Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande is aanwezig bij WWDC in San Jose. Volg ons op FacebookTwitter en YouTube om de updates niet te missen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van